چیلر یکی از رایجترین تجهیزات سرمایش یا گرمایش صنعتی است که به عنوان تهویه مطبوع در ساختمانهای اداری، محیط های تجاری و حتی واحدهای مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی مواقع ممکن است چیلر عملکرد مناسبی را ارائه ندهد و بسته به نوع استفادهای که دارید هوا را به اندازه کافی سرد یا گرم نکند.
سرد نکردن چیلر میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از مهمترین آنها کافی نبودن ظرفیت کمپرسور است. در این مطلب قصد علت سرد نکردن چیلر را بررسی کنیم و با عواملی که میتوانند به ایجاد این مشکل دامن بزنن آشنا خواهید شد.
چیلرها در انواع مختلفی شامل چیلر تراکمی و چیلر جذبی در بازار وجود دارند و با توجه به سیکل بهکار رفته در یک چیلر، ممکن است عواملی که باعث سرد نکردن چیلر شدهاند متفاوت باشند. بهطور کلی بهتر است قطعات چیلر را بهصورت دورهای بازرسی کنید.
زمانی که یک چیلر فرایند خنکسازی هوا را بهطور مطلوب انجام ندهد، معمولا یک هشدار تحت عنوان درجه حرارت بالا نمایش داده میشود. در چنین شرایطی، فرایند سرمایس متوقف میشود و باید با بررسی قسمتهای مختلف و همینطور مشخصات فنی چیلر، علت سرد نکردن چیلر را پیدا کنید.
یکی از دلایل مهم و واضح این است که چیلر انتخابی شما قدرت کافی برای ثابت نگه داشتن دما را در اختیار ندارد. اگر توان خروجی چیلر به اندازه کافی بالا نباشد، درجه حرارتی که شما برای چیلر تعیین کردهاید بهصورت ثابت و یکنواخت باقی نمیماند. اگر میزان گرمای ورودی بیش از توان چیلر برای دفع گرما باشد، امکان ثابت نگه داشتن دمایی که تعیین کردهاید وجود ندارد.
در چنین شرایطی طبیعتا بهترین انتخاب یک چیلر قویتر است. اما در برخی مواقع گرمای محیطی نیز بر روی عملکرد چیلر تاثیر نامطلوب میگذارند. گرمای محیط میتواند دمای آبی که در لولهها جریان دارد را افزایش دهد. با عایقسازی مناسب مسیر لولهها میتوان این مشکل را تا حد زیادی برطرف کرد.
پیش از اینکه ناامید شوید و به فکر خرید یک چیلر قویتر بیفتید ابتدا باید دمایی که برای چیلر مشخص کردهاید را بررسی کنید. اگر بدون توجه به ظرفیت سرمایش چیلر، یک دمای بسیار پایین را انتخاب کرده باشید ممکن است مشکل سرد نکردن چیلر ایجاد شود.
خوب است بدانید ظرفیت سرمایش تمام چیلرها با کاهش دما، کاهش مییابد. معمولا سازنده چیلر ظرفیت خنکسازی چیلر را در یک دمای خاص (معمولا ۲۰ درجه سانتیگراد) مشخص میکند. زمانی که دمای تعیین شده توسط شما پایینتر از این دما باشد، ظرفیت خنکسازی چیلر کاهش مییابد. به همین دلیل برای دستیابی به ظرفیت خنکسازی بالاتر، باید دمای تعیین شده را کمی افزایش دهید.
مانند هر تجهیزات صنعتی دیگری، چیلرها نیز برای عملکرد بهینه به نگهداری و تعمیرات مناسب نیاز دارند. اگر به این اصول بیتوجه باشید چیلر ممکن است با مشکلات مختلفی روبهرو شود. در چیلرهای هوا خنک، گرد و غبار و ذرات دیگر بر روی فیلترها، پرهها و تیغههای فن خنککننده انباشته شده و با محدود کردن جریان هوا، ظرفیت خنکسازی چیلر را کاهش میدهند.
برای چیلرهای آب خنک نیز با افزایش رسوبات درون لولهها، آلودگیهای زیستی (مانند لجنها) و یا خوردگی ممکن است باعث محدود شدن انتقال گرما و در نتیجه به علت سرد نکردن چیلر تبدیل شوند.
با توجه به نوع چیلر صنعتی (هوا خنک یا آب خنک)، بخش کندانسور یا خنککننده چیلر وظیفه انتقال حرارت به هوای محیط یا آب ورودی مشخص شده را برعهده دارد. زمانی که دمای هوای محیط یا آب ورودی بالاتر باشد، فرایند انتقال گرما کارایی کمتری خواهد داشت.
این مشکل باعث بالا رفتن فشار کندانسور و کاهش عملکرد کلی سیستم میشود. چیلر را در جایی نصب کنید که به هوای محیطی یا آب ورودی با درجه حرارت کمتر دسترسی داشته باشد. این کار باعث میشود تا چیلر با بهرهوری بالاتری کار کند. این مشکل به خصوص در محوطههای صنعتی به وفور مشاهده میشود.
ظرفیت خنکسازی یک چیلر اغلب به آب یا اتانولی که به عنوان مایع انتقال حرارت استفاده میشود بستگی دارد. آب به دلیل رسانایی دمایی و ظرفیت حرارتی بالا یک انتخاب ایدهآل است اما اگر فقط از آب استفاده کنید باعث ایجاد رسوب و خوردگی، یا حتی رشد باکتریها و آلودگیهای زیستی درون لولهها خواهید شد.
اتانول نیز یک انتخاب بسیار خوب است که در دماهای پایین نیز به صورت مایع در جریان است اما فوقالعاده قابل اشتعال است و به همین دلیل در بسیاری مواقع ترکیبی از آب و اتیلن گلیکول یا پروپیلن گلیکول میتواند از برابر یخزدگی و خوردگی لولهها جلوگیری کند. علاوه بر این، این ترکیب رشد باکتریها و آلودگیهای زیستی را نیز متوقف میکند.
اما مشکلی که در خصوص این ترکیب وجود دارد این است که اگر درصد گلیکول بالا باشد (بهطور مثال ۵۰ درصد اتلین گلیکول و ۵۰ درصد آب)، عملکرد انتقال حرارت کاهش مییابد.
برای بهرهگیری از مزایای گلیکول و تجربه کمترین میزان تاثیر بر روی کارکرد چیلر، پیشنهاد میشود از ترکیبی متشکل از ۳۰ درصد اتلین گلیکول و ۷۰ درصد آب استفاده کنید. در این صورت، ضمن محافظت از یخزدگی و خوردگی، فقط شاهد افت ۳ درصدی عملکرد دمایی چیلر خواهید بود.
از دیگر مشکلاتی که میتوانند علت سرد نکردن چیلر باشند میتوان به موارد زیر اشاره کرد: