یکی از مسائلی که همیشه انسانها با آن درگیر بودهاند، استفاده از سیستم های سرمایشی برای فراهم کردن هوای مطبوع و خنک ساختمان است. در این مقاله به معرفی انواع آن برای ساختمان به همراه مزایا و معایب هر کدام پرداخته ایم.
هر یک از این سیستمهای خنک کننده خانگی از کولر گرفته تا دستگاه چیلر، مزایا و معایب خاص خود را دارند. رایج ترین آنها کولرهای آبی هستند که با گذشت زمان به خاطر بازدهی کمی که دارند جای خود را به کولرهای گازی دادند که شامل انواع و اقسام گوناگون و پیشرفته می شوند.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و اختراعات زیاد و متنوع محصولات سرمایشی زیادی تولید شده است که این اجازه را به مصرف کنندگان داده که با توجه به میزان بودجه ای که به آن اختصاص می دهند، سیستم سرمایشی ایده آل ساختمان خود را انتخاب کنند.
ما در این در این مقاله شما را راهنمایی می کنیم که یک انتخاب درست را انجام دهید.
بهتر است این سیستم را بر اساس طراحی ساختمان انتخاب کنید. برای انتخاب سیستم سرمایشی ساختمان مناسب مسائل تاسیسات مکانیکی را باید در نظر گرفت، زیرا با انتخاب بهترین و مناسبترین تجهیزات، در انرژی و هزینهها به مقدار زیادی صرفه جویی میشود و باعث آرامش و آسایش ساکنین ساختمان می شود.
یکی از متداولترین سیستمهای خنک کننده خانگی که در مناطقی که دارای آب و هوای گرم و خشک است استفاده می شود کولر های آبی هستند.
اگر کولر های آبی در منزل استفاده شوند مصرف برق زیادی ندارند و عملکرد آنها به این صورت است که هوای بیرونی را دریافت میکنند و بعد هوا را از طریق پوشالهای خیس شده از آب، به وسیله فنهایی که دارند به داخل منزل وارد کرده و هوای داخل را سرد و خنک میکنند.
مطالعه بیشتر: تفاوت چیلر و هواساز چیست؟
با به وجود آمدن هوای خنک، رطوبت هم وارد میشود به همین دلیل این سیستم سرمایشی گزینه مناسبی برای مناطقی با آب و هوای خشک است.
کولر آبی دارای ویژگی های است که به چند مورد از آنها اشاره میکنیم.
برخی معایب کولر آبی عبارتند از:
دومین سیستم سرمایشی ساختمان وی ار اف است. VRF سیستم جدید خانگی است که قابلیت تهویه مطبوع را دارد و به طور یکپارچه برای گرمایش و سرمایش از آن استفاده میشود.
وی ار اف از دو قسمت تشکیل شده است.
وی ار اف شبیه به چیلر کار میکند اما در سیستم آن، آبی وجود ندارد که هوا را خنک کند بلکه در مدار گازی به نام گاز فریون وجود دارد که برای انتقال انرژی بین یونیت خارجی و داخلی مورد استفاده قرار میگیرد و هوا را خنک میکند.
سیستم های سرمایشی وی ار اف مقرون به صرفه هستند زیرا هم در هزینه های اجرا و هم نصب صرفه جویی نموده و مناسب هستند و هم از نظر انرژی مصرف کمتری داشته و به صرفه هستند.
از جمله مزایای سیستم سرمایشی وی آر اف این است که به طور هم زمان میتوان این سیستم را در دو حالت گرمایشی و سرمایشی مورد استفاده قرار داد.
در وی آر اف، بخش های مختلف به یکدیگر وابسته نیستند. اگر یکی بخشها دچار خرابی شد، در بخش دیگر مشکلی به وجود نمیآید.
این دستگاه توانایی آن را دارد که به طور هم زمان در چند فضا استفاده شود.
اگر سیستم سرمایشی وی ار اف یک نشتی کوچک گاز در مسیر لوله کشی ساختمان داشته باشد سیستم دچار مشکل می شود.
اگر هر نوع تغییر معماری در محل یونیت داخلی به وجود بیاید با کوچکترین تغییری فشار درون شاخهها به هم میریزد و دچار اختلال میشود و نمیتواند سرمایشی تولید کند. در صورتی که در این سیستم از کمپرسور برای گرمایش استفاده کنید هزینه برق بالایی دارد.
سومین وسیله مناسب برای سیستم سرمایشی ساختمان، کولرهای گازی هستند. کولر های گازی برای خنک کردن منزل مورد استفاده قرار میگیرند. این وسیله سرمایشی که فرایندهایی بر روی گازهای فریونی که شبیه گاز یخچالهاست اعمال می شود برای سرد کردن محیط مناسب است.
در کولر گازی از انرژی برق استفاده می شود. در گذشته این کولرها مصرف برق بالایی داشتند اما الان با پیشرفت تکنولوژی و وجود کمپرسورهای کم مصرف در رده A مصرف انرژی برق کم شده است و بازدهی بالایی دارند.
مطالعه بیشتر: مزایا و معایب برج خنک کننده چیست؟
کولر های گازی از قابلیت هایی نظیر تعیین دمای محیط توسط کاربر، تنظیم رطوبت محیط، روشن و خاموش شدن اتوماتیک دستگاه، فیلتراسیون بسیار دقیق برای ذرات و گرد و غبار هوا و از بین بردن ویروسها، باکتریها و میکروب ها برخوردار هستند.
از جمله مزایای کولر گازی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
کولر گازی برای محیطهای شرجی و با رطوبت بالا بسیار مناسب هستند زیرا کولرهای آبی در این مناطق جواب نمی دهد و به علت گرمای زیاد به سیستمی قوی تر برای خنک کردن نیاز است.
کولرهای گازی معایبی هم دارند که عبارتند از:
یکی دیگر از سیستم های سرمایشی ساختمان که جدید و پیشرفته است و برای مصرف خانگی مورد استفاده قرار میگیرد، چیلر است.
با متصل شدن به دستگاه بویلر٬ این دستگاه توانایی این را دارد که آب گرم تولید کند. از آب گرم به منظور گرمادهی استفاده می شود.
سیستم سرمایشی چیلر دو نوع است.
مطالعه بیشتر: تفاوت چیلر جذبی و تراکمی
در چیلر نیروی محرک به وسیله الکتریسیته کار می کند و گاز مورد نیاز از طریق کمپرسور متراکم میشود و این گاز به کندانسور وارد میشود و به وسیله آب و هوای محیط خنک به مایع تبدیل میشود. ولی در سیستم گرمایشی چیلر جذبی از کمپرسور استفاده نمیشود و به جای آن از مولد حرارتی استفاده می شود.
سیستم خنک کننده چیلر برای ساختمان های بسیار بزرگ مناسب هستند. برخی مزایای آن عبارتند از:
سیستم سرمایشی چیلر دارای معایبی است که عبارتند از:
جمع بندی
هنگامی که می خواهید یک سیستم سرمایشی ساختمان مناسبی را انتخاب کنید، باید به مساحت ساختمان و شرایط محیطی ساختمان دقت کنید، تا مشکلات زیادی برایتان به وجود نیاید.