یکی از مهمترین تجهیزاتی که برای تهویه مطبوع استفاده میشود دستگاه هواساز است. این دستگاه وظیفه ایجاد جریان هوا، کنترل دما و رطوبت و همچنین فیلتراسیون هوا را برعهده دارد. برای اطمینان از کارکرد صحیح یک دستگاه هواساز باید آن را با رعایت اصولی نصب کرد. در این مطلب قصد داریم شما را با طریقه نصب دستگاه هواساز آشنا کنیم.
دستگاههای هواساز عموما با توجه به شرایط و محلی که قرار است نصب شوند به صورت یکپارچه یا چند تکه تولید میشوند. به همین دلیل پیش از نصب دستگاه هواساز باید محل قرارگیری هواساز تعیین شود.
معمولا هواسازها را در قسمتهایی از ساختمان نصب میکنند که دسترسی به هوای آزاد و تازه (مانند پشت بام) میسر باشد. اگر قرار است دستگاه هواساز را بر روی پشت بام یا سقف طبقات نصب کنید، حتما در خصوص میزان تحمل بار استاتیکی و دینامیکی سازه ساختمان تحقیق کنید و در صورت امکان با مهندس سازهای که ساختمان را ساخته است مشورت کنید.
اگر دستگاه هواساز قرار است بر روی سقف کاذب نصب شود، حتما باید یک ساپورت مناسب برای آن اجرا و کاملا تراز شود. نصب نامناسب دستگاه هواساز باعث ایجاد لرزش و صدای نسبتا زیادی میشود. به همین دلیل پیش از شروع نصب باید تجهیزات دمپینگ یا لرزهگیر پیشبینی شده باشد.
لولهکشی هواساز بسیار مهم است چرا که اساسا عملکرد صحیح دستگاه برای سرمایش یا گرمایش به اجرای صحیح همین بخش بستگی دارد. لولهکشی باید به گونهای باشد که جریان ورودی آب سرد یا گرم به کویلهای سرمایش یا گرمایش کافی باشد.
اگر از لولههای نامناسب استفاده شود و اصول لولهکشی دستگاه هواساز رعایت نشده باشد باعث افت فشار بیش از اندازه مبرد میشود و در نتیجه دستگاه عملکرد لازم را ارائه نخواهد داد.
طراحی سیستم لولهکشی هواساز ساختمانی باید به گونهای باشد که حتیالامکان از پمپهای آب کوچکتری استفاده کرد. علاوه بر این، مسیر بین پمپ و هواساز باید حداقل باشد تا کمترین میزان افت جریان آب را در طول مسیر داشته باشیم. انتخاب لولههایی با قطر مناسب نیز یکی دیگر از مواردی است که اهمیت زیادی دارد.
در سیستمهای یکپارچه که با نام پکیج یونیت شناخته میشوند نیازی به نقشه لولهکشی هواساز وجود ندارد و فقط برای گرمایش باید لولهکشی انجام شود. در این سیستم دو بخش هواساز و کندانسینگ یونیت وجود دارد که اگر به صورت مجزا باشند به آنها اسپلیت میگویند.
اگر هواساز از کندانسینگ جدا باشد، به دو خط لولهکشی نیاز داریم که یکی به کویل اواپراتور هواساز و دومی به کویل گرمایشی هواساز متصل میشود.
انتخاب جنس و ابعاد مناسب لولهها در این شرایط اهمیت زیادی دارد و معمولا لولههایی بین کندانسینگ یونیت و اواپراتور قرار میگیرند از جنس مس انتخاب میشوند. درون این لولهها گاز مبرد در جریان است و به تبادل دمایی مناسب نیاز داریم.
لولههایی که به کویل گرمایشی هواساز متصل میشوند از جنس فولاد هستند و درون آنها آب گرم جریان دارد و برای حفظ گرمای آب، نباید از لولههای مسی استفاده شود.
نکته مهم در طریقه نصب دستگاه هواساز این است که هنگام اجرای لولهکشی سیستم سرمایش یا گرمایش هواساز، لولهها نباید از مسیرهایی عبور کنند که برای باز و بسته شدن دربهای دستگاه هواساز محدودیت ایجاد کنند. این موضوع فرایند تعمیر و نگهداری دستگاه را با مشکل ایجاد میکند.
پس از رعایت اصول استقرار هواساز و همینطور اجرای سیستم لولهکشی به صورت مناسب، نوبت به نصب سایر تجهیزات دستگاه هواساز میرسد.
دهانه خروجی دستگاه هواساز را با استفاده از تجهیزات مشخص شده با توجه به مدل هواساز، به کانالکشی تهویه مطبوع ساختمان متصل میکنیم.
اگر این مرحله با دقت و رعایت اصول انجام شود کارایی و سطح عملکردی دستگاه تا حد محسوسی افزایش مییابد. توصیه میشود حتما از چادرهای برزنتی مخصوص کانتینرها استفاده شود تا حداقل صدا و ارتعاشات به محیط داخلی ساختمان منتقل شود.
مرحله بعدی این است که تابلوی برق دستگاه را در محلی مناسب با دسترسی آسان نصب کنیم. در این تابلو تجهیزات کنترلی و الکتریکی مانند کنتاکتور، بی متال و فیوز قرار دارد و باید در برابر شرایط محیطی محافظت شود.
پس از نصب تابلوی برق، باید الکتروموتورهای دستگاه هواساز و مدارهای کنترلی آن شامل شیر، دمپر، ترموستات، سوئیچهای خودکار و موارد دیگر را به تابلو متصل کنید. برای عملکرد صحیح یک دستگاه هواساز تمامی این تجهیزات باید به صورت صحیح به برق متصل شده باشند.
اگر هواساز در هوای آزاد نصب شده باشد باید با نصب محافظهایی در قسمت دریچه ورودی هوای تازه، از ورودی اجسام، حیوانات، حشرات و پرندگان به درون دریچه جلوگیری کنید. همچنین بهتر است دریچه ورود هوای تازه در ارتفاع بالاتر یا حداقل در موقعیت مناسبی نصب شود تا دود و ذرات آلاینده به درون آن به حداقل برسد.
نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کنید عایق کردن تمام لولههای ورودی و خروجی کویلهای هواساز است. این مورد به خصوص اگر دستگاه هواساز را در پشت بام و هوای آزاد نصب میکنید از اهمیت بالاتری نیز برخوردار است.
عایقسازی مناسب از یخزدگی و ترکیدن لولهها جلوگیری میکند. علاوه بر این، اگر قرار نیست در زمستان از دستگاه استفاده شود حتما باید آبِ درون کویل را تخلیه کنید.
هزینه نصب هواساز به عوامل مختلفی بستگی دارد. محل نصب، حجم و جریان هوادهی مورد نیاز، محدودیتهای موجود در ابعاد دستگاه، نوع فیلترهایی که قرار است استفاده شود و وجود یا عدم وجود سیستم رطوبتساز و رطوبتزدا همگی بر روی قیمت نهایی و نحوه اجرای پروژه تاثیرگذار هستند.
علاوه بر این، کارهای زیرساختی مانند کانالکشی، لولهکشی و استقرار صحیح دستگاه با استفاده از قیرگونی و نصب لرزهگیرها هزینهبر هستند و با توجه به ابعاد دستگاه هواساز میتوانند بر روی هزینه نهایی نصب و راهاندازی تاثیرگذار باشند.