اجزای تشکیل دهنده ایرواشر کدامند؟ این اجزا تا چه اندازه مصرف انرژی دارند؟ تعویض قطعات و اجزای تشکیل دهنده ایرواشر چقدر آسان و تا چه حد هزینه بر است؟ در ادامه این نوشتار پاسخ این سئوالات و اطلاعات تکمیلی دیگری دریافت می کنید.
ایرواشر یک دستگاه تهویه هوا با ساختار ساده است. امکان سرمایش و گرمایش، مصرف انرژی پائین و کیفیت هوای تولیدی و مجموعه ای از دیگر مزایای عالی این دستگاه باعث شده که به یکی از محبوب ترین دستگاه های تهویه هوا تبدیل شود.ایرواشر خیلی ساده، فرآیند طبیعی تبخیر آب را با یک سیستم جریان هوا ادغام می کند. هوا از بیرون اخذ و بواسطه تبخیر، سرد می شود و بواسط دمنده ها به داخل ساختمان یا خانه دمیده می شود.
دستگاه ایرواشر دو حالت گرمایشی و سرمایشی را دارد. در حالت سرمایشی، بر خلاف دستگاه هواساز، در آن خبری از لوله های سرمایشی یا همان کویل ها نیست و دستگاه از تبخیر آب، چیزی شبیه کولر های آبی برای سرمایش استفاده می کند. حالت گرمایش ایرواشر هم شباهت بالایی با دستگاه هواساز را دارد. در ادامه به اجزای تشکیل دهنده ایرواشر می پردازیم:
برای اینکه اجزای تشکیل دهنده ایرواشر را توضیح دهیم ابتدا بهتر است با نوع مکانیزم کارکردی این دستگاه کمی آشنائی پیدا کنیم.
ایرواشر در معنای لغوی به معنای شستشوی هوا است و نام آن مشخص کننده نوع کارکرد این دستگاه هم است. ایرواشر هوای بیرون را اخذ، با استفاده از آب و فیلترها، آن را از آلاینده ها پاک می کند، بعد هوای مرطوب شده به واسطه آب را تا حدودی از رطوبت اخذ شده پاک می کند و هوایی پاک را به بیرون می فرستد. به طور کلی، دو نوع ایرواشر مورد استفاده است، ایرواشر تک لایه، و دو لایه. ایرواشر تک لایه از یک ورقه فلزی پوششی برخوردار است و در ایرواشرهای دولایه اغلب از لایه های pvc استفاده می شود. مجموعه این پوشش و عایق بندی آن، باعث می شود کارایی دستگاه بالا برود.
نازل در دستگاه ایرواشر درواقع کار تزریق و افشانه آب در محفظه دستگاه را بر عهده دارد. تعداد نازل ها بنابر نوع کارکرد دستگاه و مختصات محیطی تعیین می شود. به طور کلی نازل ها از جنس PVC با دهانه آهنی ضدزنگ و ضد رسوب ساخته می شوند. بر سر نازل ها هم بست هایی از جنس PVC قرار دارد.
تنها قسمت دستگاه ایرواشر که مصرف برق نسبتا بالایی دارد موتور الکتریکی است. کار موتور الکتریکی در دستگاه ایرواشر درواقع به گردش درآوردن فن آن است.
بدنه اصلی دستگاه ایرواشر فلزی است که البته بنابر فضای مورد استفاده یا منطقه مورد استفاده می توان آن را مقاوم تر در برابر خوردگی یا رطوبت و به صورت تک لایه یا دولایه سفارش داد. به طور کلی از ورقه های یکپارچه فولادی برای ساخت بدنه اصلی ایرواشر استفاده می شود.
مهم ترین بخش دستگاه ایرواشر فن است. هرچه فن قدرتمندتر باشد، میزان هوای تولیدی دستگاه هم بالاتر است. فن انرژی کارکردی خود را از موتور الکتریکی دستگاه می گیرد و درواقع تنها مصرف انرژی دستگاه فن و موتور الکتریکی آن است. فن دستگاه بنا بر محیط مورد نظر، و فضای مورد استفاده می تواند متفاوت باشد.
در استفاده از ایرواشر در حالت گرمایشی، از کویل استفاده می شود. آب گرم تامین وارد کویل ها می شود و با جریان هوای ایجاد شده به واسطه فن، هوای ورودی اطراف کویل ها می چرخد تا سرمای آن و آلاینده ها از آن دفع شود و هوای گرم و پاک داخل ساختمان یا محل مورد استفاده جریان یابد.
دمپر در دستگاه ایرواشر، میزان ورودی هوا را تعیین می کند. میزان فضای باز دمپر ها، میزان هوای ورودی را تعیین می کند.جنس دمپرها اغلب آلومینیومی است.
همان طور که گفتیم کارکرد اصلی ایرواشر با استفاده از آب است. تامین آب به واسطه پمپ آب در دستگاه ایرواشر ممکن می شود.
یکی از اجزای تشکیل دهنده ایرواشر که در کارکرد آن بسیار تاثیرگذار است پدهای سلولزی مورداستفاده در آن است. پدهای سلولزی به گونه ای طراحی شده اند که بیشترین کارایی را در جذب و حفظ آب داشته باشند تا بالاترین میزان سرمایش را ایجاد کنند. مواد خاص نگهدارنده و سفت کننده ای در پدهای سلولزی استفاده می شوند که سرماسازی را با کمترین میزان هدررفت آب حاصل می کنند.
بعضی از انواع پدهای سلولزی به گونه ای طراحی شده اند که مناسب آب و هواهای حاره ای، یا شدیدا خشک هم باشند.
در پدها پیش از نصب کنش هایی شیمیایی بواسطه مواد ضدفرسایشی و یا سخت کننده اعمال می شود تا به این ترتیب، ماندگاری و عمر مفید آنها بالا برود. علاوه بر این، پدها به صورتی موج دار ساخته می شوند، تا ادغام آب و هوا در انها به بهترین نحو حاصل شود. میزان اشباع ۵۰ تا ۹۸% بنا بر میزان شتاب هوا و میزان عمق پد خنک کننده قابل حصول است.
جریان هوا در پد به صورت افقی است، در حالیکه جریان آب در آن عمودی می باشد. آب در قسمت پائینی پد جمع شده و دوباره وارد جریان می شود.
همانطور که مشخص هم می باشد از فیلتر برای حذف آلاینده های ورودی به دستگاه به همراه هوا استفاده می شود. در دستگاه ایرواشر قابلیت و امکان استفاده از سه فیلتر وجود دارد.
پیش فیلتر: پیش فیلتر اغلب در جذب آلاینده های درشت تر کاربرد دارد و میزان بازدهی کاری آن حدودا ۳۰% است.
فیلتر کیسه ای: فیلتر دوم فیلتر کیسه ای است که از جنس پارچه بوده و کار جذب آلاینده های ریزتر را برعهده دارد و میزان بازدهی آن تا ۶۵% است.
فیلتر سوم: فیلتر سوم فیلتری قوی تر است و قادر به جذب آلاینده ها تا میزان ۸۵% است.
به طور کلی فیلترها انواع مختلف و متنوعی از نظر جنس دارند اما کارایی آنها معمولا در همین سه دسته قرار می گیرند. با توجه به محیط مورد استفاده و نیاز مصرف کننده می توان این فیلترها را در دستگاه مورد استفاده قرار داد.
اجزای تشکیل دهنده ایرواشر و در واقع قطعات و بخش های آن به خاطر سادگی، میزان مصرف انرژی پائینی دارند. از این گذشته، کارآیی دستگاه ایرواشر به خاطر استفاده از تکنولوژی های جدید، مثلا در مورد پدها، بسیار بالاتر از بسیاری از دستگاه های تهویه هواست. سادگی و کیفیت باعث شده تا دستگاه ایرواشر به یکی از محبوب ترین دستگاه های تهویه هوا مورد توجه قرار بگیرد.