ایرواشر به طور ساده، هوای بیرون را بواسطه فن خود به داخل مکش می کند و با استفاده از فیلترها، آلاینده ها را از آن می گیرد. بعد از آن، هوای نسبتا پاک شده به قسمت آبفشان دستگاه می رود.
در این مرحله، ایرواشر از آب برای تصفیه هوا بهره می برد. بدین صورت که هوا به صورتی یکپارچه در دستگاه پخش می شود و بواسطه نازل های آبفشان، ذرات پودری آب در این قسمت گسترده می شوند.
در این دستگاه از گردانه هایی استفاده می شود که هوای اخذ شده را از درون محفظه ی آبی ایجاد شده بواسطه افشانه ها عبور می دهد. به این ترتیب غبارها و سایر آلاینده های باقی مانده بواسطه آب اخذ می شوند. درواقع این روش، روشی موثر برای حذف آلاینده ها، ذرات گیاهی، بخار و حتی باکتری از هوا است.به این ترتیب هوای پاک، که به خاطر استفاده از آب، خنک هم شده، از دستگاه بیرون داده می شود.
در تعریف ساده اگر بخواهیم نوع کارکرد و مکانیزم ایرواشر را توضیح دهیم باید بگوئیم که این دستگاه همان کار باران را انجام می دهد، و دقیقا مثل باران، رطوبت را هم افزایش می دهد. اما در این دستگاه به جای استفاده از قطرات باران برای تمیز سازی و خنک سازی، از یک حلقه آبی استفاده می کند که در بالا توضیح آن ارائه شد.
همانطور که گفتیم یک دستگاه ایرواشر، هوای محیط را به واسطه ی فن به داخل خود می کشد و هوای دریافتی را بر روی نوار یا حلقه ای چرخان می گرداند که طی این فرآیند هوای اخذ شده، مرطوب هم می شود. طی این فرآیند ذرات غبار از هوا گرفته می شود. این ذرات آلوده به صفحه های سینی درون دستگاه می چسبند و به واسطه چرخش آب، دفع می شود و بعد از آن ایرواشر، هوای خالص را به بیرون می دهد. یعنی هوایی که از ناخالصی و آلودگی پاک شده است.
حالا که به طور ساده با نوع مکانیزم کاری ایرواشر آشنا شدیم می توانیم در مورد تجهیزات و قسمت های مختلف آن توضیحات دقیق تری بدهیم. اول اینکه این دستگاه و بخش های مختلف آن بسیار شبیه دستگاه هوا ساز است.
۱٫بدنه فولادی ۲٫دریچه دمپر ۳٫فیلتر ۴٫مجموعه موتور و فن ۵٫پمپ،ریل آب، افشانک یا نازل آب ۶٫کویل آب گرم
۱٫ساختمان های مسکونی: در ساختمان های مختلف مسکونی کوچک و بزرگ، ایرواشر کارآیی خود را نشان داده است، البته برای استفاده از آن حتما باید فضایی را از قبل برای آن در نظر بگیرید.
۲٫ساختمان های اداری: ساختمان های اداری به خاطر اینکه تردد بالایی در آن ها وجود دارد بهترین محل برای استفاده از ایرواشر هستند. آمد و شد بالا در این ساختمان ها به معنای آلودگی بالاست و این دستگاه به خاطر مکانیزم آلاینده زدایی خود کاملا مناسب این مکان هاست.
۳٫مساجد: مساجد هم به دلایل تردد زیاد و البته فضای بسته بسیار مناسبت بالایی برای استفاده از ایرواشر دارند.
توجه داشته باشید که این دستگاه تا ۹۰ درصد ذرات آلاینده ها راحذف می کند. درواقع تا ۹۰% ذرات با قطر بالاتر از ۱۰ um توسط ایرواشر جذب می شوند. اما در مورد ذرات کوچکتر از۱um این میزان حذف به ۲۰ درصد می رسد.
یعنی اینکه عمده گرد وغبارها و گل افشانه ها توسط ایرواشر جذب و دفع می شوند. باکتری های موجود در محیط اغلب قطری بین ۱ تا ۱۰ دارند و به این ترتیب می توان گفت که این دستگاه در جذب باکتری های محیط هم کارآیی دارد. اما ذرات هوایی ریزتر مثل ریزگرد ها و یا ویروس ها به واسطه آن قابل جذب نیستند.
همانطور که گفتیم این دستگاه هوا را با استفاده از آب پاکسازی می کند. در درون آن قسمتی از آب تبخیر می شود و به همین دلیل هوای خروجی از آن نیز درصدی از رطوبت را در خود دارد. اما تبخیری که در این دستگاه رخ می دهد چندان بالا نیست و به همین دلیل میزان رطوبت زایی آن هم بالا نیست. با این حال ایرواشر برای نواحی مرطوب کشورمان مثل مناطق شمال مناسب نمی باشد.
همانطور که در قسمت تجهیزات می بینید این دستگاه، کمپرسور، کندانسور و دیگر دستگاه های گران قیمت و پرمصرف ندارد و به همین دلیل، قیمت آن هم در مقایسه با دیگر دستگاه های تهویه پائین تر است.
چون دستگاه فاقد بخش های با میزان مصرف انرژی بالاست، میزان مصرف برق آن هم پائین است که خوب در زمینه هزینه ها می تواند مزیت مثبتی محسوب شود.
دستگاه ایرواشر در مقایسه با بیشتر دستگاه های تهویه هوا، میزان صدای کمی دارد و دلیل آن هم دوباره به همان بخش های مختلف آن برمی گردد.
هزینه های جانبی این دستگاه ها بسیار پائین تر است و در صورت خرابی، تعویض دوره ای قطعات آن پرهزینه نیست.
همانطور که گفتیم نوع مکانیزم کاری ایرواشر، رطوبت زاست و به همین دلیل، برای مناطق مرطوب چندان مناسب نمی باشد
در میان دستگاه های مختلف تهویه، ایرواشر به خاطر کارکرد دوسویه ای که دارد، جزو بهترین دستگاه هاست. در واقع بزرگترین مزیت این دستگاه دو کارکرده بودن آن است، تهویه هوا و تصفیه هوا؛ درواقع هم خنکی حاصل می شود و هم آلاینده های هوا حذف می شوند. مراقبت و نگهداری از آن آسان است و هرچند نیاز به تمیزکاری دوره ای دارد اما تعویض قطعات و بخش های آن آسان و کم هزینه است.
نکته ی اصلی در نگهداری این دستگاه، به مکانیزم اصلی کاری آن مربوط می شود. یعنی کار بواسطه آب. چون این دستگاه با آب کار می کند نیاز به تمیز کاری دائمی برای جلوگیری از جرم دارد. به طور میانگین ماهی یکبار باید آن را تمیز کنید.
همانطور که در بالا هم گفته شد تنها عیب دستگاه ایرواشر، رطوبت زایی آن است و به این ترتیب برای مناطق با میزان رطوبت بالا مناسب نمی باشد. در غیر این صورت، می توانید مطمئن باشید که این دستگاه در میان دستگاه های مختلف تهویه بهترین کارکرد را دارد.