در این مطلب به برج خنک کننده چیلر، کارکرد آن، انواع مختلف و بهترین نمونه های آن پرداخته خواهد شد. اما ابتدا اجازه دهید تا در مورد برج خنک کننده و معنای آن توضیحاتی را ارائه دهیم.
چیلر، دستگاه خنک کننده ای است که در برج ها و ساختمان های مسکونی بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. چیلر دمای محیط را می گیرد و آن را دفع می کند.
دفع حرارت در چیلر، بواسطه بخش کندانسور آن انجام می شود و این بخش، محل حرارت زایی بالایی در چیلر است. مبرد یا گازی که بواسطه فرآیند خنک سازی محیط، دما را جذب کرده نیاز به خنک شدن دارد. به این ترتیب خنک سازی کندانسور یک چیلر کاری است که باید انجام شود و این مهم به انحا مختلف صورت می گیرد، یکی از این موارد برج خنک کننده چیلر است.
برج خنک کننده یا کولینگ تاور درواقع دستگاه خنک کننده آب است و وظیفه آن خنک کردن آب دستگاه های صنعتی می باشد. وقتی از برج خنک کننده چیلر نام برده می شود یعنی برج خنک کننده ما وظیفه اش سردسازی آب چیلر است.
چیلر تامین آب سرد ورودی به فن کویل ها و خنک سازی یک محیط را انجام می دهد و عمده چیلرهای موجود هم از نوع آب خنک می باشند و نیاز به دستگاهی دارند که آب گرم خروجی از اپراتور را خنک نماید. این دستگاه همان برج خنک کننده چیلر است.
برج خنک کننده چیلر در فضای آزاد نصب می شود و ارتباط آن با چیلر هم از طریق، لوله کشی و آب است. در ساختار چیلر، آبی که حرارت را از خنک کننده (مبرد) در کندانسور به خود جذب می کند، گرم می شود و باید به طریقی این دما از آن دفع شود و این کاری است که برج خنک کننده چیلر انجام می دهد.
برای انتخاب برج خنک کننده، در اولین گام باید ظرفیت مورد نیاز را تعریف کنید. این ظرفیت در وهله اول بنابر ظرفیت سرمایش چیلر و نوع آن مشخص می شود.
به طور کلی دو نوع چیلر تراکمی و جذبی داریم. چیلر تراکمی، کمپرسور دارد و در نتیجه از برق استفاده می کند. چیلر جذبی، از گاز برای سردسازی استفاده می کند.
ظرفیت برج خنک کننده ای که برای چیلر جذبی استفاده می شود در مقایسه با برج خنک کننده ای که برای چیلر تراکمی استفاده می شود بالاتر است. پس در اولین گام باید جذبی یا تراکمی بودن چیلر خود را مشخص کنید.
برای انتخاب برج خنک کننده عوامل متعددی تاثیرگذار هستند. از جمله نوع چیلر (جذبی یا تراکمی)، شرایط محل مورد استفاده (میزان رطوبت)، میزان سختی آب مورد استفاده و نقطه نصب.
برج های خنک کننده مختلف و متنوع هستند و بنابر شکل ظاهری، نوع پاشش آب و جهت ورود هوا نیز در آن ها متفاوت است.
پس از اینکه در مورد نوع برج خنک کننده مناسب به نتیجه رسیدید باید به موارد مربوط به نصب هم توجه داشته باشید. دستگاه های برج خنک کننده چیلر صدازا می باشند و باید حتما در موقع نصب تمهیداتی برای کاهش این صدا در نظر بگیرید والا می تواند موجب ایجاد مزاحمت برای همسایه ها یا خود ساکنین مجتمع شود.
مواردی که برای کاهش صدا می توانید لحاظ کنید شامل این موارد است:
۱٫ایجاد شاسی و بستر مناسب در محل نصب و استفاده از لرزه گیرها.
۲٫اصطحکاک مابین تیغه های پروانه و بدنه، یکی از عوامل ایجاد کننده صداست، استفاده از تیغه های در پروانه برج خنک کننده می تواند در کاهش این صدا بسیار تاثیر گذار باشد.
۳٫رعایت صحیح اصول نصب هم می تواند در کاهش صداها تاثیرگذار باشد.
۴٫بالا رفتن میزان دور گردش فن هم می تواند صدای شدیدی را ایجاد کند، به همین دلیل رعایت دور استاندارد چرخش فن در بخش هوادهی در کاهش سرعت و صدای ایجاد شده بسیار تاثیرگذار است.
توجه داشته باشید که برج خنک کننده چیلر به خاطر کارکرد خود رطوبت زاست و حتما باید در محیط باز نصب شود. به طور کلی در بیشتر ساختمان ها محل نصب را روی پشت بام در نظر می گیرند. در موقع نصب روی پشت بام هم باید فاصله با دیوار یا دیگر بخش های دستگاه (غیراز برج) رعایت شود. حداقل فاصله بین برج خنک کننده چیلر و سایر تجهیزات ۸۰ سانتی متر است.
به عنوان یک اصل کلی باید توجه داشته باشید که برج های خنک کننده چیلر ابعادی بزرگ دارند و به همین منظور باید همیشه در مراحل ساخت ساختمان یا استقرار دیگر تجهیزات به فضای خنک کننده هم توجه داشته باشید، درواقع فضایی برای برج خنک کننده لحاظ کنید.
مساله آب ورودی به برج خنک کننده را جدی بگیرید
جریان آب مورد استفاده در برج خنک کننده و به طور کلی آب مورد استفاده در دستگاه باید از میزان استاندارد مناسبی برخوردار باشد. آب با میزان املاح بالا، باعث ایجاد رسوب در لوله ها و برج خنک کننده می شود. اگر به آب مناسب دسترسی ندارید حتما از تصفیه کننده های صنعتی برای پاکسازی آب استفاده کنید.
در این برج خنک کننده، سیستم جریان هوا در خلاف جهت پاشش و جریان آب خروجی از نازل است.
در این برج خنک کننده، سیستم مکش هوا قائم بر جریان ریزش آب است. این مدل برای مناطق با میزان رطوبت بالا مناسب است.
این نوع برج خنک کننده، یکی از محبوب ترین نمونه برج های خنک کننده چیلر است و علت آن هم، تعمیر و نگهداری و حمل آسانتر، راندمان بهتر و میزان رسوب کمتر آن است.
در مناطقی که امکان استفاده از کندانسور هوایی وجود ندارد و مشکل تامین آب هم وجود دارد از این برج خنک کننده می توان استفاده کرد.