امروزه زندگی در منازل کوچک به خصوص در شهرهای بزرگ باب شده است. برای سرمایش و گرمایش منازل کوچک و همچنین ساختمان ها به سیستم های تهویه مطبوع کوچک و با عملکرد خاص نیاز پیدا می کنیم. در ادامه با ویژگی این سیستم ها بیشتر آشنا خواهیم شد.
اولین ویژگی و مهمترین ویژگی یک سیستم تهویه مطبوع برای ساختمان و منازل کوچک این است که سیستم تهویه فضای کمتری را اشغال کند.
ویژگی بعدی به شرایط فنی ساختمان ارتباط دارد. اگر ساختمان داکت کشی شده باشد، شما می توانید از سیستم های متنوعی برای سرمایش و گرمایش منزل استفاده کنید. در غیر این صورت باید به استفاده از اسپیلت های کوچک یا هواسازها بسنده کنید.
برای ایجاد تهویه مطبوع بهتر در خانه باید عوامل مختلفی مثل دما، رطوبت، کیفت و تمیزی هوا و مواردی از این دست را در نظر بگیرید. برای مثال یک سیستم تهویه مطبوع نامناسب ممکن است حتی سلامت ساکنین را به خطر بیاندازد و در مناطقی باعث ایجاد هوای نامطبوع و گرد و غبار در منزل شود.
نکته بعدی که بسیار هم مهم است، این است که حتما ظرفیت دستگاه باید با ظرفیت واحد مسکونی برابر باشد. اگر ظرفیت دستگاه بیشتر باشد، درست است که خانه زودتر خنک خواهد شد، اما در صورتی که رطوبت به خوبی کاهش پیدا نکند ممکن است شرایط مناسبی برای رشد قارچ ها فراهم کنید.
در صورت کمتر بودن ظرفیت دستگاه هم خانه دیرتر خنک خواهد شد یا حتی ممکن است اصلا دستگاه توان خنک کردن اتاق یا خانه را نداشته باشد. و در ادامه مجبور باشید از چند دستگاه استفاده کنید و برق بیشتری هم مصرف بشود.
در تهیه سیستم تهویه هوای مطبوع حتما باید به میزان مصرف برق آن توجه داشته باشید. برای مثال استفاده از اینورتر در سیستم های تهویه مطبوع همچون داکت اسپیلت، اسپیلت، مینی چیلر و … می تواند مصرف برق و انرژی را تا حدی زیادی کاهش بدهد.
در ادامه با انواع سیستم های تهویه مطبوع برای منازل کوچک و ساختمان های مسکونی آشنا خواهیم شد.
یکی از بهترین دستگاه ها برای تهویه مطبوع بی دردسر هوا اسپیلت های کوچک یا کولر گازی ها هستند. نصب این مینی اسپیلت ها بسیار راحت است و با استفاده از گاز یا مایع تبرید کار می کنند. سرویس کاری این دستگاه ها هم خیلی ساده است و به راحتی می توانید با یک یا دو اسپیلت فضای کلی خانه و اتاق ها را خنک یا گرم نگه دارید.
در کنار مینی اسپیلت ها می توان از داکت اسپیلت هم استفاده کرد. با این تفاوت که داکت اسپیلت نیاز به کانال کشی دارد و باید حتما نوع ساخت خانه این امکان را به شما بدهد. استفاده از داکت اسپیلت خیلی به صرفه تر از اسپیلت است و اگر منزل شما کانال کشی شده باشد، حتما این گزینه را پیشنهاد می دهیم.
نوع دیگر سیستم تهویه مطبوع برای فضاهای کوچک سیستم های تهویه مطبوع پنجره ای هستند. از این سیستم ها برای اتاق های جمع و جور استفاده می شود. این سیستم هوای اطراف خود را گرفته و خنک می کند. سپس این هوا را به داخل خانه انتقال می دهد.
این سیستم ها گرمای هوا را از طریق لوله ای که در پشت آن ها قرار دارد به بیرون انتقال می دهند. نصب آسان و قابل حمل بودن از مزایای سیستم تهویه مطبوع پنجره ای است.
اگر بخواهیم سیستمی یکپارچه تر و مفیدتر برای یک خانه با ابعاد متوسط داشته باشیم، مینی چیلر و چیلر تراکمی شاید بهترین انتخاب باشد. خرج داکت کشی و هزینه نصب چیلر شاید بالا باشد، اما به راحتی با این سیستم می توانید قسمت های مختلف خانه را خنک یا گرم کرده و همچنین میزان دمای هوا را به دلخواه در قسمت های مختلف تغییر بدهید. از مزیت های مهم این روش کم شدن مصرف انرژی و به صرفه بودن در بازه بلند مدت است.
این پکیج ها هم نوعی چیلر هوا خنک هستند که با اتصال هواساز به آن ها، هوا را پس از سرد کردن یا گرم کردن از طریق کانال هایی به درون ساختمان می فرستند. همچنان هزینه کانال کشی و نصب و تخریب این روش شاید از معایب آن باشد.
از دستگاه های مدرن تر می توان به GHP اشاره کرد. در این دستگاه ها برای گرمایش و سرمایش از گاز شهری استفاده می شود. یعنی مصرف برق شما به شدت کاهش پیدا می کند.
این دستگاه هم یک سیستم مدرن است و شباهت های زیادی با GHP دارد، البته با این تفاوت که به جای گاز شهری از انرژی الکتریسیته برای گرمایش و سرمایش استفاده می کند.
دستگاه زنت یک دستگاه کاملا متفاوت است. این سیستم دیگر همانند سایر سیستم های تهویه مطبوع تبریدی نیست. این دستگاه با استفاده از فرآیند پاشش آب در مسیر هوا گرمایش و سرمایش ایجاد می کند. شاید چیزی شبیه به کولر آبی باشد. این دستگاه هم مثل کولر آبی پوشال هایی دارد که آب روی آن وارد شده و پس از برخورد با هوا دمای هوا را کاهش می دهد. همچنین برای گرمایش هم مجهز به کویل آبگرم است.
سیستم ایرواشر هم شبیه به دستگاه زنت است. البته برای نصب این دستگاه ها باید به این نکته توجه داشته باشید که معماری خانه تغییر می کند. و حتما باید زیر نظر مهندسان انجام شود.
در پایان هم می توان به فن کویل دیواری اشاره کرد. فن کویل خیلی راحت روی دیوار یا توی دیوار نصب می شود. همچنین می توان از انواع زمینی آن هم استفاده کرد. البته نوع سقفی آن هم موجود است. اما برای ایجاد نوع سقفی نیاز به تخریب وجود دارد. فن کویل ها به جای مایع تبرید با آب کار می کنند و از این نظر با اسپیلت متفاوتند.