بهترین دستگاه های تهویه در مناطق گرم و مرطوب دستگاه های تبریدی هستند. زیرا در این نواحی دستگاه باید بتواند رطوبت موجود در هوا را کاهش بدهد. از انواع معمول دستگاه های تبریدی می توان به انواع کولر گازی، اسپیلت ها و داکت اسپیلت ها و همچنین چیلر و مینی چیلر اشاره کرد. در ادامه با هر یک از این دستگاه ها آشنا خواهیم شد.
در ایران سواحل جنوبی و نواحی که به وسیله رشته کوه زاگرس از فلات مرکزی جدا شده اند، مناطق گرم و مرطوب هستند. در این مناطق با اینکه رطوبت هوا بسیار زیاد است، اما در طول سال باران کمی میبارد و این مناطق زمستانهای معتدل و تابستانهای بسیار گرم و مرطوب دارد.
بالا بودن رطوبت و گرمای هوا در این نواحی باعث شده تا دستگاه های تبریدی بهترین دستگاه های تهویه مطبوع برای این مناطق باشند. این دستگاه ها با کاهش رطوبت هوا و به اصطلاح عمل تبرید باعث خنک شدن محیط می شوند. شما می توانید براساس متراژ و ابعاد ساختمان مورد نظرتان یکی از دستگاه های تبریدی را انتخاب کنید. در ادامه به معرفی این دستگاه ها پرداخته ایم.
همانطور که گفتیم بهترین دستگاه های تهویه مطبوع برای مناطق گرم و مرطوب دستگاه های تبریدی هستند. معمول ترین انواع این دستگاه ها که در بسیاری از منازل و مراکز تجاری استفاده می شوند، چیلرها، مینی چیلرها، اسپیلت و داکت اسپیلت است. هر کدام از این دستگاه ها ویژگی ها و عملکرد خاص خودشان را دارند. در ادامه به طور دقیق تری به معرفی این دستگاه های تبریدی پرداخته ایم.
یکی از معمول ترین دستگاه های تبریدی اسپیلت ها هستند. اسپیلت را حتما در منازل مسکونی یا برخی از دفاتر اداری دیده اید. این دستگاه ها با گرفتن رطوبت هوا باعث خنکی و مطبوع سازی هوا می شوند. کمپرسور و کندانسور این دستگاه ها در یونیت پشت پنجره یا یونت بیرون از ساختمان نصب می شود و اواپراتور یا دستگاه تبخیر آن در یونیت داخل ساختمان به صورت پنل دیواری به دیوار نصب می شود. این دو بخش از طریق لوله کشی به هم متصل می شوند.
در ادامه مبرد بین این اجزا می چرخد و با در اثر تماس هوا با سطح سرد لوله های اواپراتور رطوبت هوا کاهش پیدا می کند. رطوبت هوا که به صورت بخار آب در هوا وجود دارد به شکل قطرات مایع بر سطح لوله های اواپراتور می نشیند و سپس درون سینی کف اسپیلت چکه می کند. این رطوبت که به صورت آب است از طریق مجرای اسپیلت تخلیه خواهد شد.
داکت اسپیلت هم نوعی دستگاه تبریدی است که به خوبی می تواند رطوبت هوا را کاهش بدهد. به همین دلیل از این دستگاه ها در نواحی گرم و مرطوب که رطوبت هوا بالاست استفاده می شود.
ساختار داکت اسپیلت کاملا شبیه به اسپیلت است. تنها تفاوت آن ها این است که داکت اسپیلت اواپراتور بزرگتری دارد که در سقف کاذب نصب می شود. این اواپراتور پس از سرد کردن و کاهش رطوبت هوا از طریق کانال کشی یا داکت هوای مطبوع را در اتاق های مختلف توزیع می کند.
از داکت اسپیلت ها می توان در دفاتر اداری و فضاهایی مثل گالری ها و سایر فضاهای عمومی هم استفاده کرد. به این دستگاه ها کولر گازی کانالی هم گفته می شود. این دستگاه ها فضای بسیار کمی را در ساختمان اشغال می کنند و باعث زیبایی بیشتر معماری داخلی ساختمان خواهند شد. از طرفی داکت اسپیلت خیلی سریع تر از اسپیلت فضای کلی ساختمان ها را به یک دمای مطبوع می رساند.
مینی چیلر ها در واقع چیلرهای کوچکی هستند که به تنهایی قادرند یک ساختمان مسکونی و حتی اداری را خنک یا گرم کنند. ظرفیت این دستگاه ها معمولا کمتر از ۱۰ تن تبرید است. این دستگاه معمولا فضای زیادی را اشغال می کند و باید در گوشه ای از حیاط ساختمان های مسکونی در محفظه ای محافظت شده قرار بگیرد.
با توجه به خاصیت تبریدی این دستگاه و از آنجا که به خوبی قادر به گرفتن رطوبت هواست، مینی چیلر می تواند بهترین انتخاب برای نواحی گرم و مرطوب باشد. در این دستگاه تعدادی فن کویل قرار می گیرد و قادر است ساختمان هایی با ابعاد متوسط را به تنهایی خنک کند.
همانند چیلرها این دستگاه ها دارای کمپرسور، کندانسور، اواپراتور، مبرد و … است. برای کار با این دستگاه معمولا در قسمت های مختلف ساختمان فن کویل هایی به صورت زمینی، دیواری یا سقفی نصب می شوند و از طریق لوله کشی به مینی چیلر متصل می شوند.
شما می توانید هر فن کویل را به صورت مجزا خاموش یا دمای آن را تنظیم کنید. در داخل هر فن کویل یک اواپراتور هم جاسازی شده تا رطوبت هوا را کاهش بدهد. مینی چیلرها با متراکم کردن گاز مبرد در کمپرسور و همچنین خنک کردن آب در اواپراتور و ارسال این آب خنک شده به داخل بدنه مینی چیلرها کار خنک سازی و کاهش رطوبت هوا را از طریق فن کویل ها انجام می دهند.
با توجه به تبریدی بودن دستگاه چیلر و ویژگی کاهش رطوبت هوا از این دستگاه برای تهویه هوای مطبوع مناطق گرم و مرطوب استفاده می شود. همانند مینی چیلرها این دستگاه ها هم از تعداد زیادی فن کویل و چند هواساز سایز بزرگ ساخته شده اند و از آن ها در ساختمان ها و سوله های با متراژ بالا استفاده می شود.
چیلر با سرد کردن آب در یک مبدل حرارتی پوسته و لوله ای (شل اند تیوب) آب سرد را با لوله کشی به تمامی فن کویل ها و هواسازهای مستقر در ساختمان پمپاژ می کند. همچنین هر کدام از فن کویل ها با جاری شدن آب سرد درون لوله های آن ها دمای هوا را کاهش داده و در اثر برخورد هوا با سطح سرد لوله ها رطوبت هوا کم می شود.
نکته مهم برای انتخاب چیلر مناسب در مناطق گرم و مرطوب این است، که حتما در این مناطق باید از چیلر تراکمی هوا خنک استفاده شود و نه چیلر تراکمی آب خنک. چون چیلر تراکمی آب خنک به برج خنک کننده نیاز دارد و راندمان این برج ها در مناطق گرم و مرطوب بسیار پایین است.
از چیلرها می توان در ساختمان های بزرگ استفاده کرد. همچنین استفاده از این خنک کننده ها در فضاهایی مثل هتل ها، رستوران ها، بیمارستان ها، ورزشگاه ها و کارخانه های صنعتی و تولید بسیار معمول شده است. دلیل اصلی آن هم ظرفیت بالای تبرید آنها و کم بودن میزان مصرف انرژی آنهاست.
در این مقاله با مناسب ترین دستگاه های تهویه برای مناطق گرم و مرطوب آشنا شدید. شاید حالا این سوال برایتان پیش آمده باشد که برای مناطق گرم و مرطوب از چه دستگاه تهویه ای باید استفاده کرد.
اصلی ترین فاکتور در انتخاب مناسب ترین دستگاه تهویه میزان ابعاد و متراژ ساختمان و همچنین فضایی است که می خواهید رطوبت آن را کاهش بدهید. با در نظر گرفتن این فاکتور شما به راحتی می توانید بهترین نوع دستگاه تهویه را تهیه کرده و از رطوبت هوا در مناطق گرم و مرطوب بکاهید. یک دستگاه مناسب تبریدی به خوبی قادر است از میزان رطوبت هوا در مناطق گرم و مرطوب بکاهد.