امروزه در بسیاری از ساختمان های مسکونی برای سرمایش و گرمایش از فن کویل دکوراتیو استفاده می شود. این فن کویل ها در سه نوع فن کویل زمینی دکوراتیو، فن کویل سقفی دکوراتیو و نوع سقفی – زمینی عرضه و تولید می شوند.
فن کویل های دکوراتیو از نظر ساختاری مشابه انواع معمول این دستگاه ها هستند، اما طراحی ظاهری آن ها باعث شده تا هم قیمت بیشتری پیدا کنند و هم زیبایی بیشتری به خانه بدهند. در خصوص تعریف فن کویل باید گفت که ظاهر آن شبیه به شوفاژ است با این تفاوت که دارای فن یا دمنده هستند تا میزان انتقال حرارت بیشتر شود.
فن کویل زمینی دکوراتیو معمولا بسیار باریک و ظریف ساخته می شود، تا هم باعث دکوراسیون داخلی بهتر ساختمان شود و هم سطح کمتری را اشغال کند. این فن کویل ها نزدیک به سطح زمین و گاهی در کف اتاق نصب می شوند. در صورتی که ساختمان مجهز به سیستم گرمایشی شوفاژ باشد، بدون تخریب می توان فن کویل زمینی را جایگزین کرد.
با توجه به روکار بودن نصب این نوع از فن کویل ها طراحی ظاهری آن بسیار مهم است. عملکرد فن کویل زمینی نسبت به نوع سقفی و دیواری تا حدی متفاوت است. در ادامه به بررسی عملکرد سرمایشی و گرمایشی فن کویل خواهیم پرداخت.
فن کویل های زمینی دارای دو بخش بالایی و پایینی هستند. فن های دستگاه در قسمت پایینی نصب شده اند به طوری که جریان هوای سردتر در نزدیکی سطح زمین را به درون دستگاه مکش می کند.
جریان هوای مکش شده در تماس با کویل های حرارتی حاوی آب سرد باعث خنک تر شدن جریان هوا می شوند. در نهایت هوای سرد تولید شده از بخش بالایی به درون اتاق پرتاب می شود. در این حالت جریان هوای سرد در ارتفاع بالای اتاق پخش می شود و سپس در پایین اتاق قرار می گیرد و در نتیجه برای سرمایش به انرژی کمتری احتیاج است.
جهت اطلاعات بیشتر : چیلر
همانند روش قبلی فن دستگاه هوای اتاق را از پایین مکش می کند. جریان هوا با گرمای دریافت شده از کویل ها حرارت پیدا کرده و سپس از فضای بالایی پرتاب می شود. هوای گرم در ارتفاع بالاتری قرار خواهد گرفت و با قرار گرفتن هوای سرد در پایین، فن های پایین فن کویل هم بهتر خواهند توانست که این هوای سرد را دریافت و به هوای گرم تبدیل کنند. بدین ترتیب در هوای اتاق تعادل ایجاد می شود.
تنها عیب فن کویل زمینی اشغال کردن فضا در محیط ساختمان و روکار بودن آن است.
نوع دیگر فن کویل ها، فن کویل سقفی دکوراتیو است. ظرفیت این نوع از فن کویل ها همانند فن کویل زمینی ۲۰۰ الی ۱۰۰۰ فوت مکعب بر دقیقه است. این فن کویل ها از نظر طراحی انواع بسیار متنوعی دارند که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
ظرفیت این نوع فن کویل بین ۶۰۰ الی ۲۰۰۰ فوت مکعب بر دقیقه و در سه طرح توکار، رو کار و روکار ایستاده ساخته می شود.
این نوع از فن کویل ها در سقف کاذب به صورت توکار نصب می شوند. با توجه به اینکه کاملا از دید پنهان هستند و سر و صدایی ندارند، بهترین گزینه برای هتل ها، ساختمان های مسکونی، دفاتر اداری و… خواهند بود.
به این نوع از فن کویل ها، فن کویل کاستی هم گفته می شود. به این صورت که قسمت کویل این فن کویل ها در قسمت بالای سقف کاذب نصب می شود و با استفاده از ریموت می توان دمای آن ها را کنترل کرد. این فن کویل ها از نظر روش هوادهی دارای انواع مختلفی شامل یک طرفه و چهارطرفه هستند و از نظر لوله های متصل به انواع دو لوله ای و چهار لوله ای دسته بندی می شوند.
این نوع کانال ندارد و از آن ها برای ایجاد گردش هوا در فضاهای مختلف استفاده می شود.
با توجه به ایستاده بودن این نوع می توان از آن در هر فضایی و حتی در اتاق ساختمان های مسکونی هم استفاده کرد. فن کویل های کانالی عمدتا در ظرفیت های تا ۲۰۰۰ فوت مکعب در دقیقه (CFM) و در دو نوع افقی و ایستاده ساخته می شوند که لازم است قبل از سفارش آن، افقی یا ایستاده بودن آن ها را مشخص کنید.
آخرین نوع از انواع فن کویل دکوراتیو فن کویل های سقفی زمینی هستند. این نوع فن کویل ها را می توان هم به صورت زمینی و هم به صورت سقفی نصب کرد. البته معمولا این نوع را به صورت زمینی نصب می کنند. دلیل استفاده از این نوع کویل محدودیت هایی است که در فضای ساختمان وجود دارد. برای مثال اگر ساختمان فاقد سقف کاذب باشد و امکان کانال کشی برای فن کویل سقفی وجود نداشته باش، باید از این نوع فن کویل استفاده کرد.
این فن کویل ها با ظرفیت هوادهی ۲۰۰ الی ۱۲۰۰ فوت مکعب در دقیقه (CFM) تولید و عرضه می شوند که هوا را به صورت رو به رو زن یا بالا زن منتشر می کنند. این فن کویل ها در دو مدل کابین دار و بدون کابین طراحی و عرضه می شوند. نوع سقفی این فن کویل ها هم دارای ظرفیت هوادهی ۲۰۰ تا ۱۲۰۰ فوت مکعب در دقیقه (CFM) است و در بالای سقف کاذب نصب می شود.
سخن پایانی؛ بهترین کاربرد فن کویل دکوراتیو
در این مقاله به طور کامل توضیح دادیم که فن کویل دکوراتیو چیست و چه انواعی دارد. به طور کلی می توان گفت که از فن کویل دکوراتیو برای فضاهایی استفاده می شود که طراحی داخلی مهم باشد و استفاده از فن کویل باعث تخریب ظاهری آنها نشود.