چیلرهای تراکمی آب خنک و تراکمی هوا خنک هر دو از قطعاتی همچون کمپرسور، اواپراتور، کندانسور و شیر انبساط تشکیل شدهاند و از این نظر شبیه به یکدیگر هستند. اما تفاوت اصلی آنها در نوع خنک شدن آنهاست. همانطور که از اسمشان پیداست چیلر تراکمی آب خنک با آب و چیلر تراکمی هوا خنک با هوا سرد یا خنک میشود.
به همین دلیل چیلرهای تراکمی آب خنک که با آب خنک میشوند به دستگاه کولینگ تاور یا برج خنک کننده و پمپ نیاز دارند. در صورتی که چیلرهای هواخنک از فن دمنده هوا استفاده میکنند و به برج خنک کننده و پمپ نیازی ندارند.
همچنین تفاوت دیگر در بخشهای تشکیل دهنده است. برای مثال کندانسور آب خنک از نوع مبدل حرارتی پوسته و لوله است. اما کندانسور هوا خنک از لولههای فین دار شبیه به رادیاتور تشکیل شده که فن هوا را از میان همین لولهها میدمد و هوای وارد شده را خنک میکند.
به طور کلی میتوان چیلرهای تراکمی را براساس نوع کندانسور و نوع کمپرسور به دستههای مختلف تقسیم کرد. از نظر نوع کندانسور چیلرهای تراکمی در دو دسته چیلر تراکمی آب خنک و چیلر تراکمی هوا خنک قرار میگیرند. از نظر نوع کمپرسور هم چیلرهای تراکمی به انواع اسکرال، اسکرو، پیستونی و سانتریفیوژ تقسیم بندی میشوند.
از نظر ساختار تشکیل دهنده، چیلرهای تراکمی از کمپرسور چیلر، کندانسور چیلر تراکمی، شیر انبساط و اواپراتور یا دستگاه تبخیر تشکیل شدهاند. این ساختار در همه انواع چیلرهای تراکمی وجود دارد.
چیلرهای آب خنک در مجتمعهای بزرگ تجاری و اداری، مسکونی، بیمارستانها و ساختمانهایی از این دست بیشتر به چشم میخورند. یکی از دلایل این امر کم بودن مصرف انرژی و بازده بیشتر این چیلرهاست. چون چیلرهای آب خنک از برج خنک کننده استفاده میکنند و در انتقال گرما به محیط خارج بازدهی بیشتری دارند.
چیلرهای هواخنک مزایای چیلرهای آب خنک را ندارند و برخلاف چیلر آب خنک، برج خنک کننده ندارند و با هوا کار میکنند. به طور معمول افرادی که به زیبایی ساختمان توجه دارند و در مناطقی که دسترسی به آب کمتر است از چیلر هوا خنک استفاده میکنند. مصرف انرژی در این چیلرها بیشتر است.
هر دو نوع این چیلرها از نوع تراکمی هستند و با سیکل تبرید تراکمی تبخیری تولید سرمایش و برودت کار میکنند. در ادامه تفاوت این دو نوع چیلر را از جهات مختلف بیان کردهایم.
نوع کندانسور چیلر هوا خنک هوایی بوده و نوع چیلر آب خنک از نوع آب خنک است. یعنی اولی با هوا و دومی با آب خنک میشود.
به طور معمول ابعاد و اندازه چیلر هوا خنک بیشتر از چیلر آب خنک است. چون کندانسور هوایی برای تقطیر مناسب مبرد نیاز به سطح تبادل بیشتری نسبت به کندانسور آبی دارد. همچنین اندازه کمپرسور و ابعاد تابلو برق چیلر هوا خنک بزرگتر از چیلر آب خنک است.
به دلیل بزرگتر بودن کمپرسور چیلر هوا خنک مصرف برق آن هم بیشتر است. همین طور با توجه به فشار کاری بیشتر چیلر هوا خنک برق بیشتری مصرف میشود. وجود فن هم مصرف برق را بیشتر میکند.
چیلرهای هوا خنک از آب استفاده نمیکنند و به همین دلیل مصرف آب ندارند، در صورتی که در چیلر آب خنک مصرف آب بالاست.
چیلر هواخنک گرانتر است. چون کمپرسور و تابلو برق بزرگتری دارد. همچنین قطعات و محافظهای بیشتری لازم دارد و وجود فنها هم باعث افزایش قیمت میشود. از طرفی هزینه نگهداری چیلر آب خنک بیشتر است. چون این چیلرها به برج خنک کننده، سیستم لوله کشی و پمپاژ مخصوص نیاز دارند.
چیلر آب خنک عمر بیشتری دارد. چون فشار کاری و دمای کندانس پایین تری دارد. طول عمر این دستگاه حتی تا ۳۰ یا ۴۰ سال هم میرسد.
نتیجه گیری؛ چیلر هوا خنک یا چیلر آب خنک؟
از نظر هزینه اگر بخواهیم بگوییم چیلر هوا خنک و آب خنک در یک رنج قیمتی هستند. با این تفاوت که برای چیلر آب خنک نیاز به ایجاد زیرساخت مناسب هستید و همینطور هزینه نگهداری هم میخواهد. اما اگر کارکرد برای شما مدنظر باشد باید گفت که بهترین انتخاب، به خصوص برای ساختمانهای بزرگ، استفاده از چیلرهای آب خنک است.
البته هزینه مصرف آب را هم حتما در نظر داشته باشید و همینطور فضای لازم برای نصب برج خنک کننده. امیدواریم در این پست توانسته باشیم به مقایسه چیلرهای تراکمی آب خنک با چیلرهای تراکمی هوا خنک بپردازیم.