همانطور که از اسم این دستگاه مشخص است تامین هوای تازه و مطبوع از مهمترین ویژگی های این دستگاه است.هواساز ها از نظر دسته بندی های مختلف به چند نوع متفاوت تقسیم می شوند. هواساز فول فرش (fresh full) هواسازی است که صد در صد از هوای تازه بیرون استفاده می کند و هیچ محفظه اختلاط (mixing box) برای ترکیب هوای برگشت و هوای تازه ندارد.
از این نوع هواساز در مکان هایی که هوای برگشتی کیفیت لازم با توجه به بهره داری ما را ندارد استفاده میکنیم ،مثلا هواساز های اتاق عمل که هوای برگشتی از تمیزی و کیفیت لازم برای برگرداندن به داخل هواساز برخوردار نمی باشد. یا هواساز های استخر که در صورت بازگشت هوای برگشتی به داخل هواساز به شدت رطوبت بالا رفته و به همین علت از هوای برگشت استفاده نمی کنیم.
در این هواساز ها به دلیل اینکه دمای هوای ورودی به هواساز مطابق دمای خشک محیط می باشد لذا برای اینکه بعد از عبور از کویل به دمای مطلوب برسد ،کویل های هواساز فول فرش از نظر تعداد ردیف بیشتر از هواساز با هوای برگشت است.به طور مثال اگر هواساز ۸۰۰۰ cfm با برگشت دارای کویل ۲ ردیف گرمایش و ۴ ردیفه سرمایش باشد، هواساز فول فرش یا صد در صد هوای تازه با این ظرفیت دارای کویل ۳ ردیف گرمایش و ۶ ردیفه سرمایش می باشد.
یکی از مشکلات هواساز فول فرش ترموستات نکردن و دایم کار بودن این هواساز که عمر مفید آن را در مقایسه با هواساز با هوای برگشت کمتر می کند.ترموستات در مسیر هوای برگشت به داخل هواساز قرار می گیرد که بعد از رسیدن دمای داخل به دمای مورد نظر عمل می کند.
هواساز ها از یک نظر دسته بندی دیگر به هواساز های معمولی که بیشتر در پروژه های مسکونی ،اداری و تجاری استفاده می شوند تقسیم می شود و هواساز های هایژنیک که در پروژه های بیمارستانی ،دارویی و اتاق تمیز استفاده می شود. هواساز های معمولی و هایژنیک چند تفاوت عمده دارند که در زیر به آنها می پردازیم.
در هواساز های معمولی از یک یا دو بستر فیلتر استفاده می شود که بستر اول فیلترآلومینیومی قابل شستشو که این فیلتر برای جلوگیری از ورود ذرات بزرگ به داخل هواساز میباشد.
بستر دوم که فیلتر کیسه ای یا (bag filter) که راندمان بسیار بالاتری نسبت به فیلتر آلومینیومی دارد.در هواساز های هایژنیک حداقل ۳ بسترفیلتر داریم .علاوه بر فیلتر آلومینیومی و فیلتر کیسه ای فیلتر هپا برای جلوگیری از ورود ذرات بسیار ریز است و در بعضی از اتاق تمیز ها از فیلتر الپا نیز استفاده می شود.
بدنه د اخلی هواساز هایژنیک از جنس ورق استیل می باشد و همچنین فرم های آلومینیومی یا استراکچر دستگاه از پروفیل های کرو می باشد که این حالت آنها برای جلوگیری از تجمع میکروب در گوشه ها می باشد.فن بلوور دستگاه هایژنیک از نوع پلاگ فن می با شد که اتصال الکتروموتور به فن به صورت مستقیم و دایرکت کوپل می باشد.که این نوع اتصال برای جلوگیری از ورود ذرات تسمه به داخل هواساز می باشد.
در هواساز هوای برگشتی و هوای تازه محیط بیرون به نسبت مورد نیاز پروژه در محفظه اختلاط با هم ترکیب می شوند و بعد از عبور از بستر های فیلتراسیون شامل آ لومینیومی و کیسه ای از کویل های گرمایش و سرمایش عبور می کند که قالبا تعداد ردیف کویل های سرمایش ۲ برابر تعداد ردیف کویل های گرمایش است .با عبور از روی کویل ها دمای هوای ورودی به دمای مورد نظر رسیده و سپس وارد کانال ها شده و به فضای مورد نظر می رسد.
نکات مهمی در انتخاب سایز و تعداد ردیف کویل ها وجود دارد .یکی از این موارد سرعت هوای عبوری از روی کویل هاست که باید در محدوده ۴۵۰ تا ۵۵۰ fpm باشد.دلیل این قضیه اینست که در سرعت های بالاتر از ۵۵۰ fpm هوای عبوری از روی کویل فرصت تبادل حرارت با کویل را به اندازه کافی ندارد و ضمن اینکه در سرعت های بیشتر از این سرعت هوای داخل کانال نیز افزایش پیدا کرده و بیشتراز ۱۳۰۰ fpm می شود و همین عامل ایجاد صدا در کانال ها و مزاحمت در محیط می شود.
ابعادی که برای کویل هواساز انتخاب می شود یعنی ارتفاع و طول و همچنین تعداد ردیف کویل وسایز لوله های کویل “۸/۳ یا “۸/۵ وتراکم فین در اینچ از یک طرف باید بار حرارتی و برودتی مورد نظر را تامین کند از یک طرف سرعت آن باید در این محدوده باشد که این عوامل مرتبط با هم ابعاد کویل و هواساز را تعیین می کند.
در بعضی از پروژه ها از یک کویل در هواساز استفاده میکنند .یعنی در مسیر ورود آب به کویل هواساز یک سه راهه میگذارند که در زمستان آن طرف که به دیگ متصل است را باز می کنند و در تابستان سمت دیگر که به چیلر متصل است.
تراکم فین ها رو کویل هواساز از ۸ تا ۱۴ فین در اینچ می باشد. هر چقدر تراکم بیشتر باشد ظرفیت حرارتی و برودتی بیشتری هواساز تولید میکند ولی از ۱۴ فین در اینچ به علت گرفتگی بین کویل و فین ها نمی تواند تجاوز کند.
در هواساز های زیر ۵۰۰۰cfm بیشتر از کویل “۸/۳ اینچ استفاده می شود ود رهواساز های بیشتر از این ظرفیت از کویل با سایز “۸/۵ استفاده می شود.
فن های دستگاه هواساز در ۳ مدل فوروارد که پره های آن رو به جلو است و تا افت فشار ۲٫۵ in.wg نجواب می دهد ،مدل بکوارد که پره های آن رو به عقب است وتا افت فشار ۳تا ۳٫۵ in.wg جواب میدهد و فن پلاگ که برای افت فشار های تا ۴ in.wg مناسب است.
انخاب سایز الکتروموتور و پولی فلکه جهت دستگاه هواساز بسیار مساله مهمی است که کل کارکرد دستگاه را تحت الشعاع قرار می دهد.سرعت چرخش الکتروموتور از ۷۰۰rpmنباید بیشتر شود چون این سرعت ،سرعت هوای عبوری از روی کویل را افزایش می دهد.
هوابندی درزهای دستگاه و ضخامت و جنس عایق به کار رفته در بدنه دستگاه هواساز از عوامل دیگری است که در راندمان دستگاه تاثیر بسزایی دارد.قالبا از پشم سنگ یا عایق پلی ارتان با ضخامت ۵۰ میلیمتر در بدنه دستگاه هواساز استفاده می کنند.
ضخامت ورق خارجی دستگاه هواساز حداقل ۱٫۲۵ و ضخامت ورق داخلی ۰٫۶ می باشد.