تفاوت چیلر و هواساز درواقع گیج کننده است، بسیاری فکر میکنند هواساز کوچک تر از چیلر است اما به طور کلی، صحبت راجب تفاوت این دو اشتباه است، در موضوع سیستم های تهویه مطبوع این دو مانند قلب و کلیه در بدن عمل میکنند، هر دو در بدن به صورت جدا و کاربردی عمل کرده و هرکدام عملکرد متفاوتی دارند، چیلر و هواساز هم به این گونه اند که هرکدام کارایی و عملکرد جدا از هم و مستقلی ارائه میدهند.
چیلر ها جزء تجهیزات سرمایش مرکزی به شمار می روند و عملکرد آنها به گونه ای است که معمولا آب در مدار بسته ای استفاده و حرارت به وجود آمده توسط سیال از آن گرفته میشود و بهوسیله مبدلهای حرارتی، سرما را بهصورت کنترل شده به محیط انتقال میدهد.
چیلر ها برای خنک کردن مایع خود از آب و هوا استفاده میکنند، چیلر های خنک کننده نوع اول معمولا از تنظیمات داخلی خود استفاده میکنند و و آب به وسیله خنک کننده خارجی خنک میشود. این روش برای از بین بردن گرمای آب کارامد تر است. چیلر های خنک کننده نوع دوم، با استفاده از سیستم کندانسور آب را خنک میکنند.
به طور کلی، چیلر ها از نظر شیوه خنک کردن مایع به دو نوع تراکمی و جذبی تقسیم میشوند.
چیلر های جذبی حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد فضای بیشتری را به دلیل تجهیزات خود اشغال میکنند، به علاوه ارتفاع چیلر های جذبی نیز بیشتر و بلند تر از مدل تراکمی این دستگاه می باشد. به همین دلیل کاربران هنگام خرید این دستگاه ها باید به این دو مورد توجه بیشتری نشان دهند درحالی که با خرید چیلر های تراکمی کمترین نگرانی و دغدغه فضارا خواهند داشت.
وزن چیلر های جذبی حدودا دو برآبر چیلر های تراکمی می باشد به علاوه این دستگاه ها از سازه های محکم تر و هزینه بیشتری نیز برخوردار هستند.
صدا و ارتعاش چیلر های جذبی کمتر از مدل متراکم آن است، زیرا قطعات مکانیکی این دستگاه در هنگام فعالیت کمتر است.
مطالب مرتبط: تفاوت چیلر جذبی و تراکمی چیست؟
همانطور که از نام این دستگاه مشخص است، هواساز یک سیستم تهویه مطبوع برای تنظیم رطوبت، تصفیه و هوادهی اتاق می باشد. بسته به تنظیماتی که دارد میتواند هوارا به سرد یا گرم تغییر دهند، همچنین از این دستگاه در فصول سرد ممیتوان به عنوان عاملی گرمایشی استفاده نمود.
عملکرد دستگاه به گونه ای تنظیم شده که آب وارد شده پس از عملیات های رطوبت سنی و تبادل حرارتی، از فیلتر عبور و به محیط وارد میشود. این نوع عملکرد، در محیط های اداری، خانه ها و مراکز رایج تر است.
شامل، فن، فیلتر، الکتروموتور، دمپر و کویل میشود به علاوه از این دستگاه بیشتر در کارخانجات، واحد های اداری و مسکونی، مراکز بهداشت و بیمارستان ها استفاده میشود.
سیستم های هواساز درجه حرارت و رطوبت هوارا در فضاهای محدود کنترل میکنند. دارای اندازه های مختلفی هستند که بر اساس نیاز کاربر در محیطی که قصد استفاده از آن را دارد، متفاوت عمل میکنند.
چیلر ها علاوه بر داشتن قآبلیت خنک سازی، در فرآیند های تهویه مطبوع به ویژه تهویه های صنعتی بزرگ، دستگاه های سرمایشی خانگی، نگهداری مواد غذایی و صنایع شیمیایی کاربرد فراوانی دارند.
مسئله تعمیر و نگهداری برای هر دو دستگاه بسیار مهم است. در مقایسه با هزینه تعمیر و نگهداری چیلرها، هواساز هزینه کمتری دارد. اما کارشناسان شرکت های تعمیر و نگهداری چیلر، پیشنهاد میکنند تا تعمیر و نگهداری این دستگاه به صورت دوره ای کنترل شود.
کارکنان متخصص این کار برای مطئن شدن از سلامت دستگاه به گردش هوا و دمای ساختمان بسیار توجه میکنند تا ایرادی در این موارد نباشد، زیرا گردش هوای نادرست برای سلامتی بسیار مضر خواهد بود. به همین دلیل، تولید کنندگان این دستگاه ها همه روزه در تلاشند تا بهترین و جدید ترین تجهیزات را در این دستگاه ها بکار گیرند تا مدت های طولانی خیلی خوب به کار خود ادامه دهند.
مطالب مرتبط: تفاوت های بین فن کویل و هواساز
یک تفاوت چیلر و هواساز این است که در ساختمان های بزرگ استفاده از تعدادی هواساز کافی نیست با این حال اضافه کردن چند هواساز بیشتر نه تنها جلوه ی زیبایی به ساختمان نخواهد داد بلکه هرکدام نیز باید فاصله کمی با یکدیگر داشته باشند تا بتوانند به راحتی بهترین عملکرد خود را ارائه دهند به ویژه داشتن فاصله زیاد بین هر هواساز باعث افت شدید جریان هوا خواهد شد.
درحالی که استفاده از چیلر به این صورت نیست و شما می توانید هر تعداد که واحد های ساختمانتان به آن نیاز دارند، را تهیه نمایید.
هواساز برای فعالیت های خود به برق زیادی نیاز دارد، به علاوه به دلیل کیفیت پایین این دستگاه ها همیشه باید از آنها نگهداری نمود تا خیلی زود کیفیت خود را از دست ندهند. در مقآبل، چیلر ها به برق خیلی کمی نیاز دارند و تقریبا کافیست هر دوره گردش هوای آنهارا کنترل نمود.
جمع بندی
در آخر باید متوجه شده باشید که این دو دستگاه در کنارهم بهترین عملکرد خود را ارائه می دهند. در هنگام خرید این دستگاه ها، طبق نیاز خود اقدام کنید و با توجه به بودجه ای که دارید به تهیه این دو بپردازید زیرا نداشتن بودجه کافی بعدها ممکن است شما را با مشکل خرابی یا تعمیر این دستگاه مواجه کند.