در ابتدا شما را با معنی واژه چیلر آشنا خواهیم کرد؛ در زبان فارسی به معنای آب سرد کن یا دستگاهی که گرفته شدن گرما از یک سیال می شود.
انواع چیلرهای جذبی شامل: چیلر جذبی شعله مستقیم، چیلر جذبی آب گرم و چیلر جذبی بخار می باشند.
در این مقاله به بررسی تفاوت چیلر جذبی تک اثره و دو اثره خواهیم پرداخت پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
چیلر ها از نظر عملکرد به دو دسته تراکمی تقسیم می شوند.
تفاوتی که چیلر های جذبی با چیلرهای تراکمی دارند در نوع مصرف انرژی آنها است؛ چیلرهای جذبی از انرژی حرارتی سوخت های فسیلی یا منابع دیگر استفاده می کنند اما چیلرهای تراکمی از انرژی الکتریکی تغذیه می شوند.
یکی از معایب چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی پایین بودن ضریب عملکرد آنها است.
در پیدا کردن تفاوت چیلرهای جذبی تک اثره و دو اثره ابتدا به سراغ مصرف انرژی آنها می رویم. مشاهده می شود که مصرف انرژی در چیلر جذبی دو اثره به تقریب سی درصد کمتر از چیلر جذبی تک اثره می باشد. بنابراین چیلر جذبی دو اثره مصرف انرژی پایین تری دارد اما هزینه اولیه آن نسبت به چیلر های جذبی تک اثره بیشتر می باشد.
از دیگر تفاوت چیلر جذبی تک اثره و دو اثره میتوان به ساختار آنها اشاره کرد. چیلر جذبی های تک اثره در واقع بخشی از دو اثر می باشد و ساختار ساده تری دارد. در نوع دو اثر برای اینکه جداسازی بخار آب از لیتیوم بروماید افزایش یابد لیتیوم بروماید تغلیظ شود.
بخشی از لیتیوم بروماید را پس از اینکه در ژنراتور اول تغلیظ کردیم یک بار دیگر به یک ژنراتور دیگر می فرستیم تا هر مقدار بخار آب باقی مانده است مجدداً جدا شده لیتیوم بروماید به صورت کامل غلیظ شود تا بتواند در ابزوربر بخار آب را به خود جذب کند.
مطالعه بیشتر: قیمت چیلر جذبی چقدر است و چگونه سنجیده می شود؟
دومین تفاوت چیلر جذبی تک اثره و دو اثره به بحث بازدهی بر می گردد. هرچه لیتیوم بروماید بیشتر غلیظ شود راندمان دستگاه برای جذب بخار آب در ابزوربر بیشتر خواهد شد.
یکی دیگر از تفاوت های چیلر جذبی تک اثره و دو اثره، تعداد ژنراتور آنهاست. بطوری که در نوع دو اثره دو ژنراتور اولیه و ثانویه وجود دارد.
چیلرهای جذبی تک اثره ساده ترین انواع چیلر های جذبی می باشد و در مقایسه با سایر چیلرهای جذبی کمترین کارایی را به خود اختصاص داده است.
چیلر جذبی تک اثره در دو نوع تجاری و مسکونی تولید می شود. چیلر جذبی های تک اثره شامل چهار سطح حرارتی می باشد که این چهار سطح عبارتند از: اواپراتور، ابزوربر، کندانسور و ژنراتور. در این نوع چیلر مبرد که همان آب مقطر می باشد به وسیله تبخیر و تقطیر شرایط جذب گرما را هم می آورد. نوع چیلر جذبی های تک اثره که شامل دو قسمت کنترل وکیوم بالا و پایین می باشد.
چیلر جذبی دو اثره شباهت های زیادی به نوع یک اثره دارد و نوع پیشرفته تر و بهینه تر از چیلرهای جذبی است. یکی از تفاوت های آن آنها این است که در چیلر جذبی دو اثره محلول لیتیوم بروماید در دو مرحله در ژنراتور دما بالا ژنراتور و ژنراتور دما پایین تغلیظ می شود که این دو مرحله ای بودن باعث افزایش بازدهی سیکل خواهد بود.
در چیلر جذبی دو اثره مایع مبرد توسط انژکتورهای مخصوص روی لوله های مسی اپراتور ریخته می شود. محفظه داخلی دارای فشار پایین است همین مسئله باعث بخار شدن آب می شود و آبی که در لوله ها جاری است سرد می شود. برج خنک کننده نوع دو اثره کوچکتر از برج خنک کننده نوع تک اثره است و دلیل آن بازدهی بالای نوع دو اثره می باشد.
عملکرد چیلر جذبی دو اثره حدوداً دو برابر عملکرد چیلر جذبی تک اثره است. بیش از ۹۵ درصد چیلرهای جذبی که اخیراً نصب شدهاند از نوع دو اثر هستند که مهندسین شرکت بتا تهویه با تولید این چیلرها در بالاترین سطح کیفیت توانسته رضایت حداکثری مشتریان خود را کسب کند. شما می توانید برای اطلاع از سنجش کیفیت محصولات و راهنمایی بیشتر به سایت این شرکت سری بزنید.
همانطور که گفتی چیلر دستگاهی است عملیات سرد کردن و خنک کردن یک سیال را انجام می دهد یک عضو پیچیده از سیستم تهویه مطبوع هوا به شمار می آید و اغلی برای ساختمان های بلند و مرتفع مورد استفاده قرار می گیرد.
از مهمترین کارایی های چیلر جذبی ایجاد شرایط تامین آب خنک برای واحدهای مختلف است. آب خنک تولیدی توسط چیلر برای خنک کردن تجهیزات صنعتی ساختمان استفاده می شود.
یکی دیگر از کاربرد های چیلرها برای گرم کردن است؛ به صورتی که چیلر را به پکیج های در موتورخانه وصل کرده و گرمای ایجاد شده توسط دستگاه های موجود در ساختمان تامین می گردد.
برای تامین رطوبت میتوان با نصب تجهیزات مربوطه در قسمت هواساز چیلر رطوبت را کاهش یا افزایش دهید.
تولید سر و صدا و آلودگی صوتی توسط چیلر های جذبی کمتر از چیلر های تراکمی می باشد.
مطالعه بیشتر: تفاوت چیلر جذبی و تراکمی چیست؟
در چیلرهای جذبی هیچ گونه ماده مضر که سبب تخریب لایه اوزون شود وجود ندارد. این نوع چیلرها خطری برای محیط زیست نخواهد داشت چرا که میزان تولید گازهای گلخانه ای ،آلاینده ها و ذرات معلق توسط چیلرهای جذبی بسیار کمتر است های تراکمی می باشد.
از چیلر جذبی تک اثره و دو اثره در مکان هایی مثل: مراکز خرید، هتلها، خوابگاه ها، سردخانه ها، بیمارستان ها،ساختمان های بزرگ اداری، دیتا سنتر ها، سوله ها، مکان های ورزشی، اماکن تفریحی و سرمایش شهرک ها استفاده می شود که صرفه اقتصادی نیز دارد.
از آنجا که چیلر های جذبی فقط با کندانسور آبی کار می کند نمی تواند گزینه های مناسبی برای استفاده در مناطق شمال و جنوب کشور که جز مناطق مرطوب محسوب می شوند، باشد.
یکی از دلایل پر کاربرد بودن چیلرهای جذبی استفاده از سوخت طبیعی گاز و تبدیل آن به سرمایش می باشد. می دانیم که سوخت گاز در ایران ارزان است؛ یکی از دلایلی که چیلر های جذبی مورد توجه قرار گرفته اند می تواند همین باشد. شرکت بتا تهویه با دارا بودن مشاورین و پشتیبان های متخصص شما را برای درست ترین انتخاب و بهترین خرید راهنمایی خواهد کرد.