اواپراتور ها وظیفه خنک نمودن آب سرد را بر عهده دارند که غالبا برای تامین تهویه مطبوع ساختمان ها استفاده می شود. مقدار سرمایی که آنها تولید می کنند متفاوت است و مهم است به همین علت دانستن نحوه محاسبه ظرفیت اواپراتور بسیار مهم است.
در نتیجه برای محاسبه و یافتن فرمول آن بدین صورت عمل می کنیم. فرمول نرخ بهره برداری از ظرفیت، خروجی واقعی تقسیم بر خروجی بالقوه است. به عنوان مثال، فرض کنید که یک کسب و کار مانند مثال بالا ظرفیت تولید ۱۶۰۰ ویجت در روز را دارد، اما فقط ۱۴۰۰ ویجت تولید می کند. نرخ بهره برداری از ظرفیت ۱۴۰۰ بر ۱۶۰۰ یا ۸۷٫۵ درصد است.
ابتدا برای انجام این محاسبه باید چند نکته را بدانیم.
سپس باید خواص آب را برای موارد زیر جستجو کنیم.
نحوه محاسبه آن را بر اساس این ویژگی ها می توان در کتابچه های راهنمای دستگاه نیز مشاهده کرد.
یا اجازه دهید نحوه محاسبه ظرفیت اواپراتور را بررسی کنیم. ابتدا نحوه محاسبه بر حسب واحدهای متریک و سپس امپریال را بررسی خواهیم کرد.
برای محاسبات طراحی Evaporator جریان آب را در نظر می گیریم. سرعت جریان آب سرد شده به داخل آن ۰٫۰۹۹۵m3/s، دمای ورودی ۱۲ درجه سانتیگراد و دمای خروجی درجه سانتیگراد است. این به این معنی است که دمای متوسط ۹ درجه سانتیگراد است، بنابراین ما خواص آب در این دما را برای یافتن چگالی ۹۹۹٫۷۸ کیلوگرم بر متر مکعب و ظرفیت گرمایی ویژه ۴٫۱۹ کیلو ژول بر کیلوگرم بر کلوین جستجو میکنیم.
با استفاده از معادله انرژی Q = ṁ x Cp x ΔT می توانیم ظرفیت اواپراتور را به راحتی محاسبه کنیم.
مطالعه بیشتر: نحوه محاسبه ظرفیت چیلر (اسمی و واقعی) با فرمول
حال اجازه دهید نحوه محاسبه ظرفیت آن را با یک مثال عددی بررسی کنیم.
برای محاسبه اندازه Evaporator، کافی است طول را در عرض اتاق یا منطقه ای که قرار است خنک شود ضرب کنید. سپس به عنوان یک عدد عملی، کل آن را در ۲۵ BTU ضرب کنید.
این کار امکان خنک سازی کافی را فراهم می کند، خواه یک روز بارانی، مرطوب باشد یا یک روز گرم، آفتابی و خشک. برای مثال فرض کنید اتاق ۱۲ فوت عرض در ۱۵ فوت طول دارد، در این صورت لازم است آن را با ظرفیت مناسب برای این اتاق را انتخاب نمائید.
به عنوان مثال، یک اتاق ۳۰۰ فوت مربعی معمولاً به ۷۰۰۰ BTU برای حفظ دمای راحت نیاز دارد، در حالی که یک اتاق ۱۰۰۰ فوت مربعی به ۱۸۰۰۰ BTU نیاز دارد.
یک فرمول ساده برای تعیین نیازهای گرمایشی شما مانند زیر است:
(تغییر دمای مطلوب) x (فوت مکعب فضا) x. 133 = BTU مورد نیاز در ساعت
مطالعه بیشتر: فرمول راندمان مبدل حرارتی و نحوه محاسبه آن
یکی از عناصر کلیدی برای انتخاب آن برای یخچال ها که باید به آن توجه شود و آن را در نظر بگیرید فاصله فن می باشد. پارامتر فن رابطه مستقیمی با میزان رطوبت موجود در محیط دارد و با افزایش میزان رطوبت محیط فاصله فن بیشتری هم به کار می رود. لذا به طور کلی باید به گونه ای فاصله فن را انتخاب نمائیم که بتوانیم برفک تولید شده در هر ۸ ساعت کار در Evaporator را به گونه ای که نه به فن فشار آید و نه آسیبی برسد محاسبه نمائیم.
غالبا در سالن ها و محیط هایی با دمای بیشتر از صفر از اواپراتورهای گالوانیزه ای استفاده می کنیم و فاصله فن را چیزی در حدود ۱۰mm در نظر می گیریم و از طرف دیگر در سالن هایی با دمای زیر دمای انجماد آن با فاصله فن ۱۲ mm به کار می روند که در آن تونل های انجماد اواپراتو دارای فاصله فن ترکیبی ۱۲ تا ۱۵mm می باشد.
یکی از عناصر کلیدی در محاسبه ظرفیت اواپراتور تعیین شرایط کاری از پیش تعیین شده می باشد. غالبا هر شرکت تولید کننده ای با دقت شرایط کاری را برای تعیین اختلاف دمای موجود در Evaporator با دمای محیط که از جمله اصلی ترین پارامترها در انتخاب ظرفیت آن برای محیط و همین طور به منظور پیشگیری از آسیب به اواپراتور و انتخاب دستگاه مناسب است.
نکته
نکته مهمی که در محاسبه ظرفیت اواپراتور حائز اهمیت است این است که در ابتدا باید بار برودتی محاسبه گردد و پس از آن کمپرسور متناسب را انتخاب نمائیم و بعد با در نظر گرفتن توان کمپرسور و نه برودتی ظرفیت مربوطه را محاسبه نمائیم.
سرعت جریان آب سرد به داخل اواپراتور ۱۲۶۴۹ft3/h بر ساعت و دمای ورودی آب سرد ۵۳٫۶ درجه فارنهایت F و دمای خروجی ۴۲٫۸ درجه فارنهایت F است. میانگین دما ۴۸٫۲*F است، بنابراین باید خواص آب را در این دما محاسبه کنیم.
منظور از محاسبه اختلاف دمای Evaporator یافتن اختلاف دمای آن و دمای موجود در سطح محیط است.
وب سایت خوب زیادی برای محاسبه اختلاف دمای اواپراتور وجود دارند، اگرچه ما باید واحدها را به امپریال تبدیل کنیم، بنابراین از ظرفیت گرمایی و چگالی آب ویژه استفاده خواهیم کرد.
این به ما ظرفیت گرمایی ویژه ۱٫۰۰۰۷۶۴۳BTU/lb.F و چگالی ۶۲٫۴۱۴lb/Ft3 را می دهد.
با استفاده از معادله انرژی Q = ṁ x Cp x ΔT می توانیم ظرفیت خنک کننده را محاسبه کنیم.
Q = (16649FT3/h x 62.414lb/ft3) x 1.0007643BTU/lb.F x (53.6F – 42.8F)
به ما ظرفیت خنک کننده ۸۵۳۳۳۶۴BTU/h می دهد. محاسبات کامل را در زیر ببینید.
Q = (999.78kg/m3 x 0.0995m3/s) x 4.19kJ/kg/K x ((12*c+273.15K) – (۶*c+273.15K))
ما ۲۷۳٫۱۵K به سلسیوس اضافه می کنیم تا آن را به واحد کلوین تبدیل کنیم. ظرفیت گرمایی ویژه (Cp) با واحد کیلوژول بر کیلوگرم بر کلوین اندازه گیری می شود.
این پاسخ نهایی Q = 2500 کیلووات خنک کننده را به ما می دهد.