در زمستان با شروع شدن هوای سرد کار پکیج ها و شوفاژ ها شروع میشود و قبل از به کار گیری و استفاده از آنها، کار هواگیری پکیج و رادیاتور را انجام دهید تا از آسیب رسیدن به این دستگاه ها جلوگیری کنید.
هواگیری پکیج و رادیاتور به این معنی است که هوای اضافه را از پکیج و رادیاتور خارج کنیم. با هواگیری درست و به موقع شوفاژها می توانیم به آنها کمک کنیم تا بهتر کار کنند و این کار همچنین باعث افزایش طول عمر پکیج ها و شوفاژها می شود.
برای اینکه انتقال گرما در رادیاتورها به طور یکسان و یکنواخت انجام شود باید هواگیری صورت گیرد زیرا اگر هواگیری درست انجام نشود باعث می شود که گاهی مواقع هنگام استحمام، آب حمام سرد شود و یا اتاق ها و خانه به اندازه کافی گرم نشود، پس ضروری است که بعد از هواگیری، فشار هوا را اندازه گیری کنید و اگر درست نبود آن را تنظیم کنید.
فشار نرمالی که باید پکیج ها داشته باشند بین ⅕ تا ۲ است. اگر فشار پکیج ها بین این حدود نباشد باید توسط تعمیرکار تنظیم شود.
یکی از اصلی ترین عوامل افت فشار مکرر پکیج، داشتن نشتی در قسمت رادیاتور ها و یا اتصالات پکیج است.
حتی مقدار نشتی کم هم باعث کم شدن فشار شده و عقربه بار دستگاه پایین میآید. اگر رادیاتورها دچار نشتی باشند میتوانید شیرهای رفت و برگشت را ببینید و شیر مخصوص هواگیری که در زیر پکیج قرار دارد باز کنید و فشار را چک کنید تا روی عدد درست قرار بگیرد اما اگر باز هم این بررسی باعث رفع نشتی نشد باید جاهای دیگر را بررسی کنید.
یکی دیگر از عوامل افت فشار پکیج، نداشتن منبع انبساط است و دلیل سوم افت فشار و هوا یا گرفتگی در رادیاتور است.
مطالعه بیشتر: آموزش سرویس و تعمیر انواع چیلر
چهارمین عاملی که باعث کم شدن فشار پکیج می شود، خرابی شیر و یا نیمه باز بودن آن است که باعث کاهش فشار آب ساختمان و کم شدن فشار پکیج می شود. لذا با باز نمودن آب گرم آب موجود در پکیج خالی می شود.
پکیج ها طوری طراحی شده اند که میتوانند فشار اضافی که به آنها وارد میشود را خنثی کنند.
البته اگر فشار به ۲ بار هم برسد مشکلی به وجود نمیآید، اما اگر فشار به ۳ بار برسد مشکل ساز می شود و خطرناک است.
هنگامی که فشار بالا می رود باعث میشود که به پکیج و ساختمان آسیب برسد و مشکلاتی به وجود آید که این مشکلات عبارتند از :
در اثر رطوبت به ساختمان آسیب میرسد. این آسیب به دلیل نشتی آب از شیر اطمینان است.
در اثر نشت آب لوله ها زنگ زده و پوسیده می شوند و در نتیجه اجزای داخلی پکیج دچار آسیب می شود.
هواگیری پکیج کار سختی نیست و احتیاج به حضور سرویس کار و پرداخت هزینه اضافی نمی باشد. برای اینکار یک شیر مخصوص در زیر آنها قرار گرفته که با باز کردن آن شیر، فشار پکیج روی عدد درست قرار می گیرد که معمولا بین ۱.۵ تا ۲ است.
دستگاههایی که صفحه ال سی دی ندارند و آنالوگ هستند موقع بارگیری فرقی ندارد که پکیج روشن باشد یا خاموش، زیرا آب در هر صورتی وارد دستگاه می شود ولی برای دستگاه دیجیتال چون دارای عقربه دیجیتالی هست باید پکیج روشن بماند تا مقدار فشار پکیج را ببینید تا اگر دچار افت فشار است دلیل این افت فشار را پیدا کنید و آن را تنظیم کنید.
هواگیری رادیاتور را به این صورت انجام می دهید که پیچ مخصوص هواگیری کنار رادیاتور را پیدا کرده و با باز کردن آن شیر، خروج آب گرم باعث میشود که هوای داخل رادیاتور خارج شود.
ابتدا، استفاده از یک دستمال که اگر دستمال نانو یا میکروفایبر باشد بهتر است چون میزان جذب بالایی دارد زیر پیچ هواگیری بگیرید با این کار دستمال آب خروجی را به خود جذب میکند .
سپس با یک پیچ گوشتی، پیچ هواگیری را باز کنید. توجه داشته باشید که پیچ را بر خلاف عقربههای ساعت آن را بچرخانید.
سپس آب با هوا از قسمتی که پیچ را باز کرده ایم به بیرون رانده میشود. برای اینکه محیط اطراف شما کثیف نشود دستمال یا یک ظرف را زیر آن نگه دارید.
دقت داشته باشید که آبی که بیرون میآید بسیار گرم و در حد جوش است، پس خیلی مراقب دست و بدن خود باشید که به شما آسیب نرسد و باعث سوختگی شما نشود.
به خاطر خارج شدن هوا و بیرون آمدن آب سر و صدای زیادی به وجود میآید. وقتی صدا کم شد آب کاملا خارج میشود. در این مراحل شما توانسته اید هواگیری پکیج و رادیاتور را با موفقیت این کار را انجام دهید.
دوباره پیچی را که باز کردید را بر خلاف جهتی که باز نمودید بچرخانید و آن را ببندید. پس از هواگیری دیگر سرو صدایی ایجاد نمیشود.
هوزینگ پمپ قطعه ای است که الکترو موتور داخل آن واقع شده است و پروانه الکتروموتور در آن میچرخد و آب را به گردش در میآورد .
الکترو موتور به وسیله ۴ عدد پیچ آلن خور به هوزینگ پمپ متصل میشود و با یک اورنگ آب بندی میشود. روی هوزینگ یک پیچ وجود دارد که به طور خودکار پکیج و رادیاتور را هواگیری میکند و هوای اضافه هوزینگ را خارج میکند.
هوزینگ دارای یک ورودی و یک خروجی است. ورودی از برگشت رادیاتورها است و خروجی به طرف مبدل اصلی پکیج دیواری است.
دریچه هوای رادیاتور که معمولا به عنوان دریچه هوا، دریچه بخار یا شیر بخار نیز شناخته می شود یکی از قطعات پکیج است.
دریچه هوای رادیاتور در سیستم های دیگ بخار یک لوله ای رادیاتورها پیدا می شود که در انتهای رادیاتور مقابل لوله تغذیه، تقریباً در نیمه بالا یا به سمت بالا واقع شده است.
دریچه های هوا معمولا گلوله ای شکل هستند، ولی در انواع و اقسام اشکال و اندازه های گوناگون هستند.
مطالعه بیشتر: راهنمای خرید روف تاپ پکیج
دریچه های هوا را میتوان به وسیله یک پوشش تزئینی رادیاتور هم مخفی کرد.
دریچه هوا را با شیر کنترل (شیر تغذیه) که به لوله تغذیه متصل شده است و معمولا نزدیک به قسمت پایینی رادیاتور واقع شده است، اشتباه نگیرید. دریچه کنترل دارای یک دستگیره است ولی دریچه هوا دستگیره ندارد چون بدون دخالت انسان است (یعنی زمانیکه پکیج روشن باشد) کاملاً کار می کند.
زمانی که دیگ بخار در چرخه گرمایش نیست، دریچه هوای رادیاتور باز است و پکیج یا رادیاتور با هوای محیط پر می شود. وقتی چرخه گرمایش آغاز میشود، بخار از طریق لوله تغذیه به رادیاتور جریان پیدا می کند.
همان گونه که رادیاتور با بخار پر می شود، هوا را از طریق دریچه باز به بیرون خارج می دهد. این جانشینی هوای خنک با بخار داغ، دریچه ای را که یک دریچه حساس به حرارت است، گرم می کند تا وقتی که دریچه بسته می شود، بخار را در رادیاتور به دام اندازد تا گرمای آن گرفته شود.
توجه داشته باشید که هواگیری پکیج و رادیاتور به نوع و برند سازنده در انتهای پمپ بستگی دارد. اگر نتوانستید پیچ هواگیری رادیاتور یا شیر هواگیری پکیج را پیدا کنید حتما با یک کارشناس تماس بگیرید.